Отварањем сталне поставке посвећене природном насљеђу Херцеговине и богатим програмом за све узрасте - Музеј Херцеговине у Требињу сутра вече обиљежиће међународну манифестацију Ноћ музеја.

Програм почиње у 17 часова организовањем  Дјечије „Невесињске олимпијаде“ у дворишту музеја, на којој ће се - по узору на херцеговачку манифестацију која ће бити номинована на УНЕСКО-ву листу нематеријалне културне баштине - најмлађи Требињци такмичити у четири дисциплине: трка у џаку, трка са јајетом у кашици, скок у даљ и повлачење конопца.

Изложба радова са дјечијих музејских радионица, које се од фебруара ове године сваке суботе приређују у Музеју Херцговине, биће отворена у 19:30, а посјетиоци ће - кроз настале цртеже, мозаике, честитке и писма - моћи да се упознају како наши најмлађи суграђани креативно промишљају традицију и културно-историјско насљеђе.

За 20 часова заказано је отварање нове сталне поставке Музеја Херцеговине „Природњачко благо слива ријеке Требишњице, аутора кустоса биолога Мића Милошевића.

Природно насљеђе Херцеговине, простора слива ријеке Требишњице, њена геологија и палеонтологија, пећине, шумске животиње, грабљивице, птице крашких поља, птице и сисари мочварних и водених станишта, водоземци и гмизавци, биљке, инсекти - биће представљени уз помоћ атрактивних техника: амбијенталне диораме - симулације природног окружења, фото и видео презентације, интернета и штампе.

Од 20:30 на програму је отворање изложбе „Купиник – последња престоница српских деспота Завичајног музеја Рума, а од 21 час у дворишту музеја биће приређен концерт требињског рок састава „Седмо небо

У Ноћи музеја све поставке Музеја Херцеговине отворене су за посјетиоце до један сат иза поноћи, сваких сат времена биће приказиван филм „Змај Огњени Вук“, а кроз платформу ЕУ Инфо центра Требињци ће моћи да учествују и у виртуелној шетњи кроз неке од најпознатијих европских музеја.

Радио Требиње (Фото: Музеј Херцеговине)