179906.jpg (75 KB)

Kисеоник у Болници Требиње у потпуности је исправан и његова чистоћа је 99,89 одсто, показали су најновији резултати узорковање кисеоника у овој здравственој установи.

Према резултатима узорковања, кисеоник у потпуности одговара свим стандардима и захтјевима Европске фармакопеје медицинског кисеоника, саопштено је из Болнице Требиње.

Узорковање је извршено према налогу Владе Републике Српске са четврте тематске сједнице на којој је разматрана информација о набавци и кориштењу кисеоника у јавним здравственим установама у Републици Српској.

Влада Републике Српске задужила је Министарство здравља и социјалне заштите да, у сарадњи са Републичком управом за инспекцијске послове, обезбиједи услугу лабораторије акредитоване за испитивање контроле квалитета кисеоника у сврху прибављања независне потврде квалитета медицинског кисеоника који се користи у овој установи.

"Пристигли резултати акредитоване лабораторије која је извршила узорковање и валидацију квалитета кисеоника, само је потврда наших тврдњи, како менаџмента, тако и љекара који исти медицински кисеоник годинама користе у свом послу, да радимо одговорно и према свим законским процедурама", истичу у Болници Требиње.

Из ове здравствене установе подсјећају да се кисеоник не користи само за лијечење ковид пацијената, већ и на другим одјељењима и службама, попут јединица интензивне његе, Одјељења за гинекологију и акушерство и других, те као такав служи за заштиту и побољшање здравља великог броја пацијената.

"С тим у вези, све неистините тврдње и инсинуације о његовој употреби у вријеме пандемије вируса корона, које су, нажалост, попримиле само политичке обрисе, класичан су злочин против здравља људи јер уносе немир и панику међу грађане", истиче се у саопштењу.

Највећа потврда о исправности кисеоника јесте побољшање клиничке слике пацијената који преживљавају захваљујући терапији кисеоником, навели су из болнице.

Из те здравствене установе моле грађане да не насједају на било какву политичку хајку и политичке обрачуне, већ да искључиво брину о свом здрављу и здрављу својих најмилијих у овим тешким временима.

"Такође, молимо и оне који шире ове неистине да се коначно почну понашати одговорно, те да овако осјетљиве теме не користе зарад политичке препознатљивости", наводи се у саопштењу.

Из болнице истичу да сви треба да се потруде да одговорним понашањем помогну медицинском особљу ове установе - херојима са прве линије одбране од вируса корона и да се не дозволи да им се додатно одмаже док спасавају стотине људских живота.