225165.jpg (362 KB)

Светом литургијом у обновљеној Цркви Вазнесења Господњег и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје, у Брадини је обиљежена 31 година од уништења и спаљивања овог и околних села, у којима је на најбруталнији начин убијено 48 српских цивила.

Свету литургију у Цркви Вазнесења Господњег служи локално свештенство, након чега је служен помен и положени вијенци на спомен-обиљежје страдалима.

Обиљежавању, које је организовала Православна црквена општина коњичка, присуствовали су чланови породица погинулих, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, представници борачких организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те представници Републичког центра за истраживање ратних злочина.

Преживјели Срби из Брадине сваке године дођу у ово мјесто и присјећају се да су се тих страшних дана саплитали о лешеве најмилијих, као и да је команда хрватске и бошњачке паравојске платила Роме који су ноге убијених везали конопцима, а онда их коњима вукли до багером ископане јаме испред православне цркве у центру села.

Међу 48 убијених Срба у Брадини највише је чланова породице Куљанин, а страдали су и Вујичићи, Мркајићи, Жуже, Куреши, Глигоревићи, Копривице, Драганићи и Живаци.

Преостали су одведени у логоре или протјерани, њихова имовина опљачкана, а куће и Црква Вазнесења Господњег запаљени и срушени. Поред цркве, на мјесту гдје је сада спомен-обиљежје, била је масовна гробница.

У Брадини, која је прије посљедњег рата била насељена већински српским становништвом, 25. маја 1992. године, најбруталније је убијено 48 српских цивила, а у логорима су убијена још 22 мјештанина Брадине.

Љубојевић: Правосуђе не препознаје размјере злочина у Брадини

Међународне и домаће правосудне институције ни 31 годину након злочина над Србима у Брадини нису препознале његове размјере, рекао је начелник Одјељења за меморализацију, културу сјећања и памћења Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Мирослав Љубојевић.

Љубојевић је рекао да породице жртава и малобројни Срби који су преживјели страшни злочин у Брадини, не вјерују да ће правда икада бити задовољена.

- Послије толико година, не знам да ли можемо причати о икаквом задовољењу правде - рекао је Љубојевић.

Он је навео да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица прошле године реализовао пројекат "Атлас злочина" у којем су записане све историјске чињенице о српском страдању на подручју Коњица.

- Евидентиране су све чињенице, докази, српске жртве и размјере тог злочина - рекао је Љубојевић и додао да ће на тај начин злочин у Брадини и околним селима остати записан у историји.