Брод на ком се налази 629 миграната, спасених на Медитерану, још не зна гдје ће да пристане, пошто су га одбиле и Италија и Малта.

Италија је саопштила да не дозвољава да брод пристане у неку од њених лука, затраживши да то учини Малта.

Малта је, међутим, одбацила позив, истичући да нема никакве везе са спасилачком операцијом због чега би, како је констатовао Ројтерс, могло да дође до дипломатског спора између двије савезничке земље, чланице ЕУ.

Нови италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини је током изборне кампање обећао да ће зауставити прилив миграната у земљу.

"Малта никога не прима. Француска враћа људе с агранице, Шпанија оружјем брани своју границу. Од данас и Италија ће да каже "не" кријумчарењу људи и бизнису илегалних имиграција", написао је Салвини на Фејсбуку.

Више од 600 миграната налази се на броду хуманитарне групе СОС Медитеран. Међу њима су 123 малољетна лица без пратње одраслих, 11 дјеце и седам трудница.

Више од 600.000 мигранта се чамцима из Африке домогло Италије у посљедњих пет година. Тај број је драматично опао посљедњих мјесеци, али претходних дана све је више акција спасавања миграната на мору.

Према подацима УН, најмање 785 миграната је умрло у покушају да пређе Средоземно море од почетка ове године.

У првих пет мјесеци 2018. године, укупно 27.482 мигранта стигла су до европске обале, од којих је 7.614 дошло у Шпанију.

Агенције