ТРЕБИЊЕ │ У галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена изложба радова ликовних умјетника Срђана Апостоловића, Здравка Јоксимовића, Добривоја Крговића и Душана Петровића под називом „4/простор 3“.

Кустос Ивона Фрегл истакла је да је изложба у Требињу трећа заједничка на којој своје радове представљају четири еминентна умјетника, који су се први пут окупили у оквиру радионице Ликовне галерије Студентског културног центра у Београду крајем осамдесетих година прошлог вијека, у вријеме када су се окретали истраживању нових видова креативног изражавања.

Иако изразити индивидуалци - Апостоловић, Јоксимовић, Крговић и Петровић од тада размјењују идеје, искуства и размишљања о умјетности и сарађују у оквиру заједничких пројеката, као што и на овој изложби, додала је она, њихови радови међусобно комуницирају, интегришу се у јединствену умјетничку инсталацију – провоцирајући публику да трага за тим, овдје само наговијештеним, повезујућим наративом.

„И тада као и данас, њихов умјетнички израз повезује исти однос према врхунској естетизацији форме и поштовању природе материјала, склоност ка преформулацији и реконтекстуализацији, као и наглашен интелектуални приступ стварању умјетничког дјела“, казала је Фрегл.

Она је додала да радови четири умјетника нису осмишљени да „играју на прву лопту“, већ на карту интригантности - која инспирише посматрача да уђе у дијалог са њима и, стално доводећи у питање сопствени доживљај, открива њихову дубину и слојевитост, обликовну као и контекстуалну.

„Поред самог посматрања умјетничких дјела и формирања става – свиђа ми се/ не свиђа ми се, ова изложба пред нас поставља још један задатак: а то је управо оно што и умјетници траже од свих нас као публике – да не узимамо све здраво за готово, већ да се потрудимо и научимо да посматрамо свијет из више различитих углова“, истакла је Фрегл.

Изложба „4/простор 3“ у галерији Културног центра Требиње биће отворена до 30. новембра.

Р.С.