ТРЕБИЊЕ │ Око 150 бициклиста из десетак градова БиХ учествовало је данас на трећој „Ћировој бициклијади“, која је вожена од Завале до Требиња трасом дугом 45 километара.

Манифестација, чији је циљ промоција бициклистичких стаза на некадашњој ускотрачној прузи која је „ћиром“ повезивала  градове Херцеговине и приморја, први пут се одржава на овој траси, а учесници вожње имали су прилику да се упознају са природним љепотама овог краја и старим „ћировим“ станицама, међу којима је и она највећа - на Хуму код Требиња.

Бицилистичка колона зауставила се и код старе жељезничке станице у нашем граду, а након фотографисања са требињским „ћиром“, наставила је према некадашњој касарни, гдје су домаћини и партнери овогодишње бициклијаде - Град Требиње, Туристичка организација града Требиња и Бициклистички клуб „Леотар“ све учеснике почастили ручком и дружењем.

„Ова манифестација се наставља на пројекат ревитализације ускотрачне 'ћирине' пруге од Мостара до Дубровника и први пут је возимо на овој траси. Сви су одушевљени прекрасним пејсажима. На стотине фотографија већ је са лица мјеста мобителом подијељено на друштвеним мрежама. Ово је одлична промоција јужне Херцеговине и Требиња, 'ћире' и ускотрачне пруге“, истиче Тони Зорић, предсједник удружења „Херцеговина бицикла“ из Мостара, које организује већ традиционалну „Ћирову бициклијаду“.

Раван терен обећавао је угодну вожњу, без превише физичких напора па ни дионица дуга 45 километара није била превелик залогај за искусне бициклисте. Након троипочасновне вожње сви учесници безбједно су стигли на одредиште и заслужени ручак.

„Када имамо тако велики број учесника, природно је да некоме, рецимо, пукне гума. Један или двоје бициклиста имали су мали квар на бициклу који је брзо отклоњен, и то је све. Ово је предивна манифестација, радо смо је прихватили, а договараћемо и даље сарадњу како би оваквих манифестација било и убудуће“, истиче Благоје Росандић, предсједник Бициклистичког клуба „Леотар“.

Дружење бициклиста биће настављено до касних послијеподневних часова, након чега је планиран повратак истом трасом у супротном смијеру.

Р.С.