ТРЕБИЊЕ │ Члановима удружења обољелих од дијабетеса из нашег града данас је подијељено 200 апарата са тракицама за мјерење шећера у крви. Апарате су обезбједили градоначелник Требиња Лука Петровић и Градска управа у сарадњи са донаторима.

Петровић је рекао да ће у циљу превентивног дјеловања бити организовано мјерење шећера у крви за све основце, уз сагласност родитеља, али и да је потребно у сарадњи са Домом здравља и Болницом обићи и сва требињска села и видјети здравствено стање становништва ових подручја, са акцентом на шећер у крви.

"И даље ћемо помагати Удружење дијабетичара јер желимо да јачамо невладин сектор и удружења која се брину о здрављу становништва", истакао је он.

Петровић је најавио и иницијативу према Фонду здравства да се за дјецу до 18 година уведе тзв. либре систем у мјерењу шећера у крви како би се избјегао стрес.

"Захвални смо градској управи на иницијативи која је потекла од градоначелника, као и здравственим установама у Требињу. Нама је ово велика помоћ, посебно што набавку тракица за ове апарате подржава Фонд здравства", истакла је предсједник Удружења Нада Биједић.

Она је истакла да је у Требињу регистровано око 3.000 дијабетичара, од којих је близу 800 са инсулинском терапијом и шећером типа један. Само су они до сада могли од Фонда здравственог осигурања да остваре право на бесплатан апарат, истиче она и додаје да ће захваљујући овој донацији - и други чланови удружења добити могућност да код куће провјеравају ниво шећера у крви.

Међу обољелим од дијабетеса у Требињу је и дванаестеро дјеце, истакла је она.

Према ријечима др Љубице Миљановић, онколога, дијабетес је постао пандемија у свијету па је веома значајно што је министарство здравља препознало проблем и обавило едукацију здравствених радника у сарадњи са националним координаторима за дијабетес.

"Веома је важно да сви имају овакве апарате и да су едуковани за самомјерење шећера у крви", истакла је она.

Баћо Вукајловић, који је од дијабетеса оболио прије 10-ак година, је истакао да је то болест савременог друштва и посљедица брзог живота и стреса, али је најтрагичније што од ове болести све више обољевају дјеца.

Д.Ч.