IMG_2205-Medium.jpg (358 KB)

Црквени хор Свети Василије Тврдошки и Острошки учествовао је на четвртом фестивалу хорске музике „Дани слоге“, који је од 24. до 27. новембра одржан у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, под покровитељством митрополије дабробосанске и уз свесрдну подршку Његовог високопреосвештенства митрополита Хризостома.

Ова манифестација окупља аматерске и академске хорове и пјевачка друштва из цијелог региона, настојећи да очува, обнови и промовише хорску, а посебно духовну православну музику.

Овогодишњи фестивал посвећен је обиљежавању 150 година од освештања сарајевског Саборног храма.

Требињски црквени хор наступио је треће фестивалске вечери, уз топао пријем многобројне публике.

„Црквени хор Свети Василије Тврдошки и Острошки синоћ се вратио са дивног фестивала из Сарајева. Наступили смо треће вечери фестивала, када је пјевао и Хор Храма Светог Саве из Београда и Црквено пјевачко друштво 'Јединство' из Котора. Наш хор је имао занимљив програм, на којем су се нашла дјела свјетовне и духовне православне музике, традиционалне српске музике, руске музике, па чак и бугарских композитора. Било је јако лијепо, домаћини су нас дивно дочекали, фестивал је одржан захваљујући несебичној подршци Његовог високопреосвештвенства митрополита Хризостома, он је помно пратио све учеснике и на крају нам је захвалио свечаним ручком, којем је и сам присустовао, уз додјелу захвалница свим учесницима манифестације“, навела је диригент Јована Марић, мр црквене хорске музике.

Посљедњег дана фестивала, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице служена је света архијерејска литургија, на којој је наступило свих шест хорова, учесника фестивала.

„Било је заиста величанствено. Светој служби начелствовао је митрополит Хризостом, уз саслужење свештенства, пјевали смо литургију Стевана Стојановића Мокрањца, која је иначе писана за велике саборне храмове и архијерејске службе, каква је била и ова, на којој смо имали част да учествујемо. Овај фестивал је био од великог значаја за наш хор, имали смо прилику да и публици у Сарајеву представимо наш програм, да упознамо хорове из региона, размијенимо искуства, мишљења и контакте, надамо се и очекујемо будућу сарадњу“, казала је диригент требињског црквеног хора.

На „Данима слоге“ учествовали су и Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије у Источном Сарајеву, Академски хор „Collegium Musicum“ из Београда и Српско пјевачко друштво „Слога“ из Сарајева, као домаћин.

У оквиру манифестације, на Музичкој академији у Источном Сарајеву проф. Предраг Ђоковић је одржао предавање на тему „Између опстанка и прогреса: Музика и појање у животу сарајевских Срба у прошлости“.

Цијели догађај снимала је екипа РТБиХ.

Hor.jpg (313 KB)

IMG-09c1ef6428074df922f69d74746992c1-V-Medium.jpg (349 KB)

IMG-6c56737ae6d4fc2540e43d9b61e9cc82-V-Medium.jpg (342 KB)