159740.jpg (113 KB)

Скупштина Црне Горе усвојила је Закон о животном партнерству лица истог пола.

За усвајање су гласала 42 посланика, пет је било против.

Приједлог овог закона био је у скупштинској процедури прошле године, али није добио потребну већину приликом гласања на сједници парламента 31. јула.

Приједлогом закона истополним паровима у Црној Гори омогућено је да уживају иста права као хетеросексуални, само без могућности усвајања дјеце.

Посебно је нормирано издржавање између партнера, старатељство, а детаљно су регулисани имовински односи.

Партнери имају право на међусобно насљеђивање, а регулисан је и порески статус партнера.

У погледу права и обавеза у систему здравственог осигурања и заштите су изједначени са правима свих других осигураника, као и у погледу права из социјалне и дјечије заштите.

Ђукановић и Марковић поздравили Закон о истополним браковима

Црногорски предсједник Мило Ђукановић оцијенио је да је усвајање Закона о животном партнерству особа истог пола потврда да "Црна Гора као друштво сазријева, прихвата и живи различитости", те "још један корак ка друштву најразвијених демократија свијета".

Он је Твитеру налогу навео да овим Црна Гора први пут правно уређује истополне заједнице.

- Потврда да као друштво сазријевамо, прихватамо и живимо различитости! Рођени слободни и једнаки у достојанству и правима! - поручио је Ђукановић.

Премијер Душко Марковић истакао је да ово велики је искорак у правом смјеру за црногорско друштво, његову демократску зрелост и процес интеграције.

- Равноправност и једнака права за све основ су људских и европских вриједности - навео је Марковић на Твитер налогу.

Марковић је захвалио ЛГБТ заједници на дијалогу и доприносу.

- У европској Црној Гори нема и не треба да буде мјеста за дискриминацију по основу сексуалног опредјељења - поручио је Марковић.