ТРЕБИЊЕ │ У галерији Културног центра вечерас је  отворена изложба фотографија под називом  „Црно-бијели женски рам“.

Изложбу је организовала НВО  „Женска акција“  из Никшића, а дио је истоименог пројекта подржаног од стране Министарства културе Црне Горе.

Изложба садржи 40 фотографија од 14 ауторки, а главни циљ је да пробуди интересовање за афирмацију и промоцију женског доприноса култури.  Пројекат, како наводе из  „Женске акције“, широм отвара врата за женско стваралаштво у области фотографије, што може послужити као добар примјер и за друге видове умјетничких и културно-продукционих форми.

 „Оно што је била наша првобитна идеја јесте да останемо у оном домену у којем иначе радимо, а то је да афирмишемо жене на сваком могућем пољу у којем су оне јако активне и дају допринос друштву и заједници, а остају невидљиве. Једнако тако је на свим пољима, између осталог, и на пољу културе, умјетности, па и фотографије“, навела је  Славица Стриковић, представница НВО  „Женска акција“.

Стриковићева каже их је изненадио невјероватно велики одзив фотографкиња. За мјесец дана, на конкурс је пристигло преко двије стотине радова.

„Велики број заинтересованих фотографкиња је, вјероватно, и из тог разлога што је јако мало конкурса који су циљани за жене. Магистар историје умјетности Нина Ракојевић вршила је одабир фотографија и сама је рекла да је, због великог одзива, тежак задатак био квалитетно одрадити селекцију. Најприје су испоштовани услови самог конкурса, при чему није било важно да ли се те жене фотографијом баве професионално или из хобија, а онда и та нека порука коју свака фотографија даје“, додала је  Славица Стриковић.

Значајна димензија овог пројекта је и јачање прекограничне културне сарадње. Након Требиња, изложба ће бити организована и у Тивту, Пљевљима, Цетињу, Никшићу и Билећи.

Љубитељи фотографије имаће прилику да погледају  „Црно-бијели женски рам“  у галерији Културног центра Требиње до 27. јуна.

КЦ