Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да парламент и Српска нису криви што је провизија о смртној казни још у Уставу, истичући да су за њено постојање одговорни клуб Бошњака у Вијећу народа Српске и ОХР.

Он подсјећа да је ОХР, наметањем одлуке 2002. године, формирао Вијеће народа са прешироко дефинисаним надлежностима.

- Појам виталног националног интереса, због чије заштите је Вијеће формирано, толико је широко дефинисан да доводи до злоупотреба и често се тај механизам повлачи за све и свашта са једним основним циљем - да се нанесе политичка штета Српској. Тако је и у овом случају - рекао је Чубриловић, говорећи о извјештају Европске комисије у којем је наведено да Устав Републике Српске укључује провизију о смртној казни, што је, како истичу, "кршење европских стандарда".

Чубриловић је појаснио да је Клуб Бошњака, кориштењем ових механизама, 2012. године блокирао доношење 29 амандмана на Устав Републике Српске, а међу тим амандманима је и онај о укидању смртне казне.

- Све ово је јасан доказ да Вијеће народа блокира рад и одлуке Народне скупштине јер сталним потезањем виталног националног интереса успорава законодавну власт у Српској. Због тога мислим да формулације о одговорности Српске за неспровођење препоруке о укидању смртне казне нису тачне - рекао је Чубриловић за Независне новине.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Српске свој посао о овом питању завршила на сједници одржаној 10. марта 2009. године када је усвојила амандмане 122-150 на Устав Српске.

У Клубу Бошњака раније су тврдили да нису против укидања смртне казне у Републици Српској, већ да су принципијелно против усвајања амандмана док Српска не уважи потребне измјене Устава БиХ које, како тврде, Српска блокира.

Иако се у Уставу Републике Српске налази провизија о смртној казни, она се практично не може извршити јер је то забрањено законима који су на снази. У члану 11 Устава Српске пише да је људски живот неприкосновен, а да се смртна казна може прописати и изрећи само за најтеже облике кривичних дјела.

Срна