170262.jpg (135 KB)

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац посјетио је Луку Плоче у Хрватској, гдје му је руководство представило складишне и транспортне капацитете за привреднике из БиХ.

Током јучерашње посјете, разговарано је и о потенцијалима и услугама које Лука Плоче може пружити извозно оријентисаним компанијама из Републике Српске и Федерације БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Говорећи о заштити домаће производње, Кошарац указао је на значај отварања нових тржишта за пласман домаћих производа, при чему је сарадња са регионалним лукама од изузетног значаја.

- Наше опредјељење је да привредницима из Републике Српске и ФБиХ омогућимо избор, како би своје производе могли извозити користећи капацитете и услуге регионалних лука, попут Луке Плоче и Луке Бар. Због тога сам од Спољнотрговинске коморе БиХ затражио да у што краћем року достави списак домаћих привредних субјеката из различитих индустријских грана, који су заинтересовани за пословање са Луком Плоче, како бисмо у наредном периоду могли конкретизовати ту сарадњу - поручио је Кошарац.

Он је најавио да ће о овој теми разговарати и са званичницима Црне Горе, након формирања новог сазива Владе.

Будући да је у Требињу планирано формирање слободне економске зоне, на јучерашњем радном састанку разговарано је и о предностима локација ослобођених од царинских и пореских издвајања.

Саговорници су констатовали да позитивне праксе и знања представника Луке Плоче могу у значајној мјери допринијети ефикасној реализацији планираних активности на изградњи слободне економске зоне у Требињу.

У том контексту, Кошарац је најавио да ће посредовати у што скоријој организацији узвратне посјете делегације Луке Плоче Требињу, с циљем размјене искустава.

Након радног састанка уприличен је обилазак Луке Плоче, током којег су гости упознати о лучкој инфраструктури, капацитетима и услугама.

Кошарац је посјетио Луку Плоче у пратњи градоначелника Требиња Мирка Ћурића и предсједника СТК БиХ Вјекослава Вуковића.