gimnazija.jpg (283 KB)

Очекујемо да ће се нова зграда Гимназије завршити и предати Граду Требињу на употребу, изјавио је градоначелник Мирко Ћурић о даљој судбини задужбине Родољуба Драшковића, која је, према првобитном плану, требало да буде завршена 2020. године.

„С обзиром на то да су радови у току, сви неки коментари да су заустављени сматрам да нису утемељени него управо очекујемо да ће се завршити и предати граду. Под којим условима и у којем проценту изградње, сматрам да то није важно колико је важно за Град Требиње да све што нам буде предато да ћемо ми, ако буде завршено - ставити у функцију, ако не буде - завршити. Уколико буде потребно, Град Требиње ће, уз подршку Владе РС и енергетског сектора, објекат привести намјени, а све обавезе града које се тичу плаца, ренте и грађевинске дозволе су уредно измирене", истакао је први човјек града на конференцији за новинаре у паузи посљедњег скупштинског засједања.

За више од четири године, објекат је сазидан, постављени су отвори и камене облоге, а радови посљедњих година стоје или се ради тек спорадично.

Из компаније Свислајон, чији је власник Родољуб Драшковић, за Радио Требиње је потврђена ранија информација да ће бити завршени сви унапријед договорени радови, а даљу судбину објекта нису могли коментарисати.

На све гласније спекулације да ће објекат бити пренамијењен у хотел, градоначелник Ћурић истиче да Град Требиње има потписан уговор према коме је објекат Гимназије намијењен искључиво у образовне сврхе.

„Град Требиње је власник парцеле и има потписан споразум, у којем се друга намјена не спомиње. Сам назив гимназија довољно говори. У сваком случају, сматрамо да је овај објекат неопходан за усавршавање наших људи, да ли је у питању основно или средње образовање, факултети - то све може да се узме у обзир и о свему томе можемо да разговарамо, али нешто друго, по мени, нема простора“, рекао је Ћурић.

Подсјећамо, камен темељац за нову зграду Гимназије, планиране површине 7.000 квадратних метара и процијењене вриједности од 12 милиона евра, постављен је крајем августа 2019. године, а почетак градње објекта озваничили су премијер  РС Радован Вишковић и инвеститор Родољуб Драшковић.