IMG-b6fb5d5f832ed57546e2c81c2b55e7cc-V-min.jpg (229 KB)

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић учествовао је на дводневној конференцији „Прехрамбена политика за медитеранске градове“, која је одржана у италијанском граду Напуљу.

Ћурић је присуствовао конференцији на позив градоначелника овог италијанског града Гаетана Манфредија, гдје је био један од учесника на панелима „Изазови локалних прехрамбених политика у медитеранским градовима“ и „Нова партнерства између медитеранских градова за прехрамбену политику“.

„Циљ догађаја је била размјена искустава о одрживим прехрамбеним политикама, као и промовисање ближе сарадње међу медитеранским градовима. Такође, циљ је и успостављање платформе за међуградска партнерства у области прехрамбене политике на Медирану, подстицање могућих братимљења између градова и идентификовање специфичних пројеката развоја и сарадње које ће финансирати Италијанска агенција за развој сарадње“, навео је Ћурић.

Током панел дискусије, Ћурић је навео активности које су у протеклом периоду спроведене кроз јавне политике нашег града, са посебним освртом на оснивање Аграрног фонда и Херцеговачке куће, што је омогућило додатни развој пољопривреде и редовну подршку пољопривредницима са подручја града.

„Пољопривреда је једна од три стратешке гране развоја Требиња и фокус локалне власти усмјерен је управо ка додатном развоју ове гране привреде и подршку свим оним лицима који желе да се баве пољопривредом“, навео је Ћурић.

Учеснике конференције, који су били из земаља Медитерана, Ћурић је упознао и са компаративним предностима овог дијела Балкана, наглашавајући да је подручје Требиња препознатљиво по узгоју органске хране.

„Наш крај познат је и по врхунским винима. Од тридесетак винарија колико их има у Републици Српској, њих више од 20 налази се у Требињу. Поносни смо на вина добијена од сорти жилавка и вранац, али и на парадајз јабучар, кукуруз стоданац, грах пољак, сир шкрипавац, мед и друге пчелиње производе. У посљедње вријеме, све је интензивнија садња маслина и производња малсиновог уља, што даје једну нову димензију развоју овог сектора привреде“, додао је Ћурић.

Градоначелник Требиња је нагласио да Град Требиње у континуитету спроводи различите јавне политике које су усмјерене на развој пољопривреде, наводећи да је за око 85 одсто обрадивих површина омогућено наводњавање, што је значајно олакшало бављење пољопривредом.

„Било би нам посебно драго ако бисмо у наредном периоду успјели да успоставимо сарадњу са градовима из медитеранске регије, који су спремни да заједно са нама подијеле најбоље праксе из области јавних политика усмјерених ка развоју органске производње, унапређењу квалитета услуга и повољшању безбједности хране“, додао је Ћурић.

Он је упознао учеснике панела и да је „Херцеговачка кућа“ проглашена за најбољу свјетску причу у области одрживог туризма те да је потражња за њеним производима из мјесеца у мјесец све већа.

IMG-ead1bcc454c6804a036649bdc2758b45-V-min.jpg (387 KB)

Осим Ћурића, конференцији у Напуљу, која се одржала у чувеном замку „Maschio Angioino”,  у центру овог града, присуствовао је и градски начелник Одјељења за туризам, заштиту животне средине и предузетништво Бојан Вучуревић. У панел дискусијама су, осим градоначелника Требиња и Напуља, учествовали и градоначелници и представници градова Милано, Кремона, Бари и Трст (Италија), Валона и Тирана (Албанија), Библос и Тур (Либан),  Меденин (Тунис), Јенишехир (Турска)

Конференцију су организовали Град Напуљ и Министарство спољних послова и међународне сарадње Италије, уз подршку Италијанске агенције за развој

сарадње (АИЦС), Медитеранског агрономског института из Барија (ЦИХЕАМ Бари) и Миланског пакта о урбаној прехрамбеној политици (МУФПП).

Догађај се одржао у оквиру #InsiemepergliSDG кампање (#togetherfortheSDGs), која има за циљ подизање свијести јавности о одрживом развоју, у партнерству са Министарством спољних послова и међународне сарадње Италије (МАЕЦИ), СДГ акционом кампањом Уједињених нација, организацијом ФАО, Европском комисијом, Институтом ЦИХЕАМ Бари и организацијом „Save the Children“ (Спасимо дјецу).