Епидемиолошка ситуација у Требињу у вези са пандемијом вируса корона није се мијењала од јуче - нема потврђених али ни сумњивих случајева заразе, 12 особа је под надзором а пет у кућној изолацији.

mirko-curic.JPG (117 KB)

Ово је гостујући у програму Радио Требиња данас изјавио градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Он је истакао да Штаб за ванредне ситуације Града Требиња поштује инструкције ресорног министарства и Свјетске здравствене организације и на ситуацију је брзо одреаговао - доношењем низа превентивних мјера у сузбијању појаве вируса.

Процјене и препоруке компетентних људи, каже градоначелник, морају се поштовати, нема мјеста паници али се проблем не смије ни релативизовати нити препуштати случају, јер онај ко није одговоран према себи - у исто вријеме, као потенцијални преносник заразе, није ни према другима.

У том смислу, и свака локална заједница морала би да се придржава минимално мјера које су донесене на нивоу републике, што, додаје Ћурић, није случај у свим општинама, па ни у оним у нашем непосредном окружењу.

„Користим прилику да апелујем на своје колеге да донесу барем приближно исте мјере – јер само тако из ове ситуације можемо изаћи са мање посљедица. Најтеже је учити на властитим грешкама. Хајде да учимо на искуствима других градова из региона и свијета - и да то примијенимо“, казао је Ћурић.

Циљ је, напомиње Ћурић, да се ситуација са пандемијом превазиђе са што мање посљедица, у првом реду по здравље становништва, те додаје да је проблем ескалирао управо у оним срединама које су примарно водиле рачуна о економским интересу.

„Здравље људи морамо да ставимо на прво мјесто, а хоће ли да трпи економија – сигурно да хоће и већ трпи. Пратимо ситуацију из часа у час и ако се укаже прилика да неке од мјера ублажимо – ми ћемо то и урадити. Као што ћемо морати и да их пооштримо ако примијетимо да се људи не понашају одговорно“, казао је Ћурић за Радио Требиње.

Ћурић је казао да су мјере које се проведе на државним границама у надлежности виших инстанци власти у нашој и сусједним земљама, те да се ситуација мијења из часа у час. Због тога, напоменуо је он, Град Требиње својим суграђанима запосленим у сусједним прекограничним општинама може помоћи само благовременом информацијом како би ти људи могли адекватно да реагују – нађу смјештај или на други начин договоре свој ангажман са тамошњим послодавцима.

Са градоначелником Ћурићем разговарала Далиборка Радановић.