Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да су чланови Предсједништа БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић блокирали све процесе на европском путу и тако предодредили БиХ за још један неуспјех.

- Да поштују законе и процедуре не би блокирали примјену изборних резултата, спроведених на основу Устава и закона, нити именовање кандидата за предсједавајућег Савјета министара у прописаном року - рекла је Цвијановићева Срни коментаришући изјаву Џаферовића да он и Комшић ништа не условаљавају, већ само траже да се поштују закон и процедуре.

Она истиче да су Џаферовић и Комшић свјесно блокирали све процесе, настојећи да у Савјету министара задрже свог предсједавајућег и министре из Републике Српске чије су партије губитници на протеклим изборима.

- Осим тога, они на састанцима са ЕУ представницима упорно делегирају питање активације Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/ као предуслов за кретање ка ЕУ, а они им то не потврђују јер то и није услов. Неки високи функционери ЕУ су им чак и рекли да то и није питање за њих и да га беспотребно делегирају - навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Џаферовићу и Комшићу су, осим тога, управо рекли да нема ни кандудатског статуса без формирања власти.

Цвијановићева је изразила задовољство чињеницом да је Република Српска и овај пут показала пуни капацитет и способност да у кратком року након избора формира Владу и усвоји своје стратешке документе.

Џаферовић је уочи сутрашње сједнице Савјета министара БиХ на којој ће се разматрати приједлог годишњег националног програма БиХ, рекао, између осталог, да је засједање министара БиХ у складу с давно утврђеном политиком, као и да је именовање новог предсједавајућег Савјета министара БиХ може посматрати на трагу поштивања одлука утврђене политике.

- Није ријеч о условљавању, већ да се поштује закон и већ утврђена политика. Условљавају они који унилатерално одустају од рјешења усвојених законом, одлукама Предсједништва и овом стратегијом - тврди Џаферовић.

СРНА