ТРЕБИЊЕ  │ Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић завршила је данашњу посјету Требињу – обиласком градилишта затвореног пливачког комплеска на Абазовини, за чију су изградњу Хидроелектране на Требишњици, одобрењем Владе РС, издвојиле око 10 милиона КМ.

Цвијановићева је оцијенила да ће овај објекат донијети сасвим нову развојну димензију и Требињу и источној Херцеговини, те изразила задовољство приликом да сарађује са агилном градском управом, која кандидовањем оваквих и сличних пројекта показује да има и идеју и одлучност да унаприједи живот у својој локалној заједници.

„Ово ће бити мјесто које ће у Требињу окупљати такмичења и различита друга дешавања, оно је и шанса за развој спорта и укључивање дјеце у спортске активности, а исто тако - и за развој туризма у којем Требиње заиста иде крупним корацима напријед“, казала је Цвијановићева.

Градоначелник Требиња Лука Петровић захвалио је Влади што је препознала значај овог пројекта и дала зелено свјетло за инвестицију Хидроелектрана на Требишњици, највећу након рата у једну локалну заједницу.

Овај објекат биће вјетар у леђа развоју пливачких спортова у Требињу, сматра Петровић.

„Требињски пливачи и новоформирани ватерполо клуб више неће морати да путују на зимске припреме и такмичења у сусједне градове Херцег Нови и Дубровник. Друга важна ствар је да ће сва дјеца Херцеговине овдје имати могућност да прођу кроз школу пливања и у зимским условима“, истакао је Петровић.

Он је додао да ће затворени пливачки комплекс у Требињу, са олимпијским и помоћним базеном за распливавање, имати потенцијал и за организацију европских и свјетских пливачких такмичења, а биће и више од тога - мултифукционалан и, што је посебно важно, самоодржив објекат.

„Преко 200 соларних панела смањиће трошкове загријавања воде, у оквиру комплекса биће и мини мотел, теретана и спа центар, шест трговачких објеката, као и просторије за такмичаре и судије, те трибине за 500 гледалаца“, појаснио је Петровић.

Он је казао да ће се као инвеститор за помоћне садржаје објекта укључити и Град Требиње, који ће посредством ЈУ „Базени Требиње“ најпосле преузети и газдовати цјелокупним комплексом.

Са захтјевним системом климатизације и ПДВ-ом, укупна вриједност пројекта, напоменуо је Петровић, процијењена је на преко 13 и по милиона марака.

Изградња и монтажа бетонске, односнео челичне основе објекта затвореног пливачког комплекса привредена је крају, испорука фасадне и кровне конструкције очекује се у наредних 60 дана, да би потом услиједили и преостали занатски радови.

Прве пливаче базен би могао да прими већ у предстојећој зимској пливачкој сезони, вјерује директор Хидроелектрана на Требишњици Гордан Мишељић.

„Надамо се да ћемо доста прије рока – до ове зимске пливачке сезоне завршити све радове. Имали смо планове да практично преполовимо тај рок, али као и код сваке велике инвестиције јаве се оправдани разлози и тешкоће“, напоменуо је Мишељић.

Р.С.