Srn2024-5-8_1638592_1.jpg (317 KB)

Дан оснивања Војске Републике Српске /ВРС/ један је од најважнијих датума у новијој српској историји, када се српски народ ујединио, заборавио подјеле, формирао војску и сачувао народ, речено је данас на свечаности која је поводом предстојећег Дана ВРС одржана у касарни "Билећки борци" у Билећи.

Kомандант касарне Владимир Вујовић рекао је да је ВРС сачувала вјековна српска огњишта, српски народ и обезбиједила слободу на овим просторима.

"Та слобода је скупо плаћена. Само на простору Херцеговине 2.211 припадника ВРС дало је своје животе. Ми, као припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука /Оружаних сага БиХ/, баштинимо и његујемо традицију ВРС, чувајући од заборава жртву коју су они поднијели за нас", рекао је Вујовић.

Он је истакао да се на овај начин жели одати пошта и захвалност свим погинулим борцима, како би то пренијели на млађе генерације, јер се не смије заборавити њихова улога и значај у држави у којој данас живе.

У касарни "Билећки борци" данас је обиљежена и крсна слава Храма Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца, гдје је Свету архијерејску литургију служио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Димитрије.

На споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у порти Храма Светог Саве положени су вијенци.

Обиљежавању су присуствовали представници борачких организација Херцеговине.

Раније је организован и Дан отворених врата за билећке основце, који су имали прилику да виде наоружање и опрему коју користе припадници 2. пјешадијског батаљона и да посјете храм у којем су исписана имена свих погинулих бораца билећког краја.

Организована је и акција добровољног даривања крви.