Манифестација "Дани народног стваралаштва и гастрономије", одржана на централном платоу испред Храма Свете Тројице у Гацку, окупила је тридесетак излагача из околних херцеговачких општина и градова, али и из сусједне Црне Горе.

Srn2021-7-16_1624174_0.jpg (217 KB)

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић рекао је приликом посјете излагачима да је ова манифестација прилика да се унаприједи привредна и туристичка понуда Гацка, саопштено је из општинске управе.

Он је навео да се "Дани народног стваралаштва и гастрономије" одржавају у оквиру "Kултурно-спортског љета Гацко 2021" које траје мјесец дана, до 19. августа.

Милинковић је напоменуо да се "Kултурно-спортско љето" организује први пут у Гацку.

"Синоћ смо имали занимљив квиз знања на отвореном, хуманитарног карактера, данас ову манифестацију, а сутра дружење уз прву `котлићијаду`", рекао је Милинковић.

Према његовим ријечима, циљ је да ово постане традиционална манифестација у Гацку са добром и богатом понудом за домаће становништво, али и за туристе.

Директор Туристичке организације Гацко Јелица Kовачевић рекла је да се на "Данима народног стваралаштва и гастрономије" промовишу традиционални херцеговачки производи и да има много заинтересованих излагача, али и посјетилаца.

Srn2021-7-16_1624174_1.jpg (189 KB)

"Овдје имамо различите производе, рукотворине, сувенире, предмете заборављених заната. Имамо и гастрономску понуду - сир, кајмак, мед и производе од меда, али и препарате органског поријекла на бази љековитог биља, козметичке препарате", навела је Kовачевићева.

Она је напоменула да је и традиционална гатачка манифестација "Дани кошуте", која због епидемије вируса корона није организована већ двије године, као изложбени дио уклопљена у "Дане народног стваралаштва и гастрономије", а већина излагача су редовни учесници "Дана кошуте".

"Сљедеће године, ако прилике дозволе, наставићемо традицију и са `Данима кошуте`, али и са овом манифестацијом, да постане традиционална", најавила је Kовачевићева.

Штандови и понуда су разноврсни, од производа ручне радиности до традиционалног гатачког сира и кајмака, а посјетиоци и пролазници могли су дегустирати и купити производе.

Туристичка организација Гацка, организатор манифестације, представила је на штанду сувенире и промотивни материјал Гацка.

Осим излагача из Гацка, представили су се и кооперанти Херцеговачке куће из Требиња, Весна и Жељко Рашевић, који су као посебне издвојили ловачку салату, сируп од црне мурве и купину, те разне комбинације воћних сирупа, ликера и џемова и тинктура.

Божо Влачић из Требиња, који се производњом и прерадом смокве бави 12 година, изложио је производе од овог воћа са свог имања - слатко, џемове, чајеве, док су на штанду Радета Радовановића из Невесиња, који се бави производњом меда 40 година, посјетиоци могли пронаћи мед, матичну млијеч и друге производе.

Srn2021-7-16_1624174_2.jpg (222 KB)

Манифестација је свечано отворена синоћ у Парохијском дому промоцијом збирке поезије "Тачка на љубичасту" пјесникиње Драгице Ивановић.

Из општинске управе најавили су да је гатачка "Kотлићијада" на програму сутра код ресторана "Kошута" у Гатачком пољу, те да се пријавило 27 екипа заинтересованих за дружење и такмичење у кулинарским способностима из Гацка, Билеће, Љубиња, Невесиња, Миљевине.