filmski-kampus.JPG (226 KB)

У Требињу је вечерас отворен девети „Филмски кампус“, у организацији Кинотеке Републике Српске.

Двадесетак студената умјетничких факултета и академија из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе  до недјеље, 20. октобра, биће учесници едукативног програма, који ће водити истакнути филмски умјетници, педагози и историчари филма из региона.

Међу предавачима биће и Горан Радовановић - редитељ, сценариста и предавач на бројним свјетским универзитетима, Лордан Зафрановић - истакнути хрватски и југословенски редитељ свјетског реномеа и Предраг Велиновић - редитељ, сценариста и редовни професор филмске и ТВ режије на ФДУ у Београду.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић истиче да је циљ кампуса да студентима омогући едукативни програм какав не могу слушати на академијама.

„Такође, да им омогућимо контакт са истакнутим филским радницима и да популаришемо филм. Ми овдје углавном приказујемо домаћи филм, укључујући и стваралаштво бивше Југославије и региона, те настојимо да то буду филмови афирмативни за гледаоца, који подстичу на размишљање и дијалог - као што то може да учини и добра књига“, истиче Лаловић.

filmski-kampus-2.JPG (157 KB)

Девети „Филмски кампус“, у име покровитеља манифестације, свечано је отворила помоћник министра за културу у Влади РС Тања Ђаковић истакавши да је циљ министарства просвјете и културе у области филма - јачање домаће продукције и домаћег кадра, а истовремено и стварање услова да Република Српска постане мјесто сусрета и размјене креативних идеја.

У том смислу, додала је она, „Филмски кампус“ ја пројекат који употпуности прати те зацртане стратешке циљеве.

„Ми смо свјесни чињенице да је кинематографија у Српској још у повоју и да још увијек морамо пуно да радимо и улажемо у развој филма на овим просторима, али исто тако сви знамо колико је филм значајан. Филм је најбољи амбасадор културе једног друштва и у филм заиста морамо улагати - и више и паметније“, истакла је Ђаковићева.

У име града домаћина кампуса, добродошлицу гостима пожељела је замјеник градоначелника Требиња Слађана Скочајић, истакавши да је Требиње отворен град и мјесто плодних сусрета, дијалога и сарадње.

„Нека дани који су испред нас прођу у лијепом дружењу, квалитетним и успјешним пројекцијама и идејама за нове филмске пројекте, а сигурни смо да је Требиње само по себи инспирација филмским ствараоцима“, казала је Скочајић.

filmski-kampus-3.JPG (216 KB)

Током шестодневног радног програма, студенти Факултета драмских уметности из Београда, ФДУ из Цетиња, Академије умјетности из Бање Луке и Академије сценских умјетности из Сарајева биће у прилици да стекну нова искуства и знања из различитих сфера филмске умјетности – од продукције и дистрибуције, филмске и ТВ режије, начина рада са глумцима, архивских филмских тема до најновијих трендова у приступу дугометражном документарном филму.

Предавања, мастер-клас, специјалне филмске пројекције, презентације студентских филмова и дебате за учеснике кампуса биће организовани свакодневно у пријеподневним сатима, док ће у вечерњим часовима за требињску филмску публику бити уприличен ревијални филмски програм.