Savjet bezbjednosti.jpg (132 KB)

Након вишедневне дебате у Савјету безбједности усаглашена је Резолуција према којој Кристијан Шмит неће говорити пред Савјетом о ситуацији у БиХ, а ОХР неће бити поменут у коначној верзији којом се продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ.

У усаглашеној резолуцији је наведено да ЕУФОР остаје у БиХ пошто је, како се наводи, Савјет безбједости утврдио да "ситуација на подручју бивше Југославије и даље представља пријетњу међународном миру и безбједности".

Руска Федерације је, од почетка, инсистирала да се ОХР избаци из текста. У другој верзији резолуције која је била разматрању у понедјељак, ОХР је био наведен, али без бонских овлаштења. Али, у уторак поподне чланице Савјета безбједносати су усагласиле текст резолуције и, како се може видјети, ОХР и високи представник се нигдје не помињу.

Политички аналитичар и новинар поријеклом из БиХ Ерол Авдовић је на свом Фејсбук профилу овим поводом написао да је пронађено "соломонско рјешење", али да су, како је навео, "Руси добили све што желе".

- Руси су добили што су хтјели. Москва је практично ултиматумом захтијевала да се високи представник не обрати у УН, у замјену да се резолуција о продужењу ЕУФОР-а усвоји без њиховог вета - написао је Авдовић.

Шмит је требало сутра да поднесе извјештај о стању у БиХ, који је, како је раније потврдио амбасадор БиХ у Њујорку Свен Алкалај, стигао у Савјет безбједности.

У Савјету безбједности Уједињених нација ипак ће се чути глас Српске. Влада је упутила свој извјештај, у којем јасно стоји да је кризу у БиХ изазвао нико други до бивши и последњи високи представник Валентин Инцко, наметањем измјена кривичног закона.

Подсјетимо, Кристијан Шмит за Републику Српску није легитимни високи представник међународне заједнице у БиХ. Приједлог за његово именовање на позицију шефа ОХР-а није добио потребну подршку Русије и Кине у Савјету безбједности, које су предложиле затварање ОХР-а наредне године у замјену за подршку Шмиту.