Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће Влада из средстава Компензационог фонда обезбиједити откуп 11 тона поврћа, за што ће бити издвојено два милиона КМ.

Vlada-RS.jpg (134 KB)

Након данашње сједнице Управног одбора Комепензационог фонда, Вишковић је рекао да ће прерађивачима попут "Саве" Семберија, "Витаминке" и других, Влада суфинансирати откуп поврћа са 10 фенинга по килограму.

- Ово се не односи на количине које су раније уговорене. Морам истаћи да се "Сава" укључила са додатних осам тона поврћа. Ако осим ових 11 тона буде још вишкова поврћа имамо привредне субјекте који су спремни да уз нашу помоћ одређене количине извезу на тржиште у окружењу - рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да је Влада на прошлој сједници усвојила информацију о откупу тржишних вишкова товних свиња и јунади, што ће буџет Српске суфинасирати са око три милиона КМ.

Предсједник Владе је додао да је ријеч о откупу 6.000 товне јунади и 10.000 товних свиња од 400 узгајивача, при чему су заштићени и ситни узгајивачи.

- На наш позив пријавило се 25 прерађивача свињског и јунећег меса. Суфинансирамо откуп са 70 фенинга по килограму живе ваге за јунад и 60 фенинга по килограму за свиње. Уколико неко од прерађивача извози живу стоку, онда ћемо откуп суфинансирати са 30 фенинга за јунади и 20 фенинга за свиње - објаснио је Вишковић.

Он је навео да су пет милиона КМ додатна средства у односу на 75 милиона КМ које Влада издваја за подстицаје у пољопривреди.

- То су средства из Компензационог фонда, из којег ћемо издвојити још пет милиона КМ за инвестиције у пољопривреди и набавку нове механизације. На наш позив за инвестиције у пољопривреди из фебруара пријавило се 1.400 корисника, за што смо у буџету планирали 8,7 милиона КМ - рекао је Вишковић.

Навео је да је за све пријаве било потребно око 13 милиона КМ, због чега је одлучено да се обезбиједе додатна средства и изађе у сусрет свим пријављенима.

Према Вишковићевима ријечима, када се додају и друге инвестиције у пољопривреди, као што су наводњавање, у овај сектор у 2020. години биће уложено више од 150 милиона КМ.

Вишковић је рекао да је на данашњој сједници Управног одбора Компензационог фонда допуњен списак привредних субјеката који су индиректно претрпјели штету због пандемије вируса корона.

- Донијели смо одлуку да за нових 449 пословних субјеката одоборимо додатних 1.668.000 КМ и та исплата ће почети у наредних неколико дана - поручио је Вишковић.

Додао је да ће Влада исплатити плате и порезе за мај и за пословне субјекте који су одлукама Владе били и још су онемогућени да раде, као што су свадбени салони, дискотеке и други.

- Јуче се кренуло са исплатама обрађених захтјева. Исплатићемо укупно 3.058.000 КМ. Ову одлуку ћемо допунити са одређеним привредним субјектима, као што је сектор међународног превоза путника, који може да ради, али нема готово никаквог посла - напоменуо је Вишковић.

Он је навео да је донесена и одлука да се угоститељско-туристичком сектору исплати вриједност искориштених ваучера за период од 15. до 30. јуна, за што је потребно око 30.000 КМ.

- Данас смо донијели одлуку о набаци додатних 50.000 брзих тестова на вирус корона, који се користе у здарвственим установа широм Српске за што је обезбијеђено 1.750.000 КМ - рекао је Вишковић.

Вишковић је додао да донесена и одлука да се Болници "Свети Врачеви" у Бијељини додијели 654.000 КМ за проширење капацитета ковид болнице, чиме би добили још 40 до 50 лежајева.

- Проширујемо капацитете ковид болница у свим центрима у Српској, чиме припремамо наш здрсвтвени систем за јесен. Волио бих да нам ти додатни капацитети не затребају, али морамо спремно дочекати тај период - рекао је Вишковић.