IMG_20230322_141657_resized_20230322_021803354.jpg (242 KB)

У оквиру Самита енергетике „СЕТ Требиње 2023“, данас је одржан билатерални сусрет на тему „Енергетска стабилност и енергетска независност у региону“, на којем су учествовали предсједник Српске Милорад Додик и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Додик је истакао да је познато да је Европа имала добру конкурентску позицију у односу на глобалну економију, јер има јефтине енергетске изворе из Русије.

„Ево прошла је зима, али долази нова зима и нико не зна како ће она изгледати и шта ће се дешавати. Ако диверзификација значи да напустите један извор, а преузмете други у чему је разлика, опет сте зависни од једне стране. Европа данас нема јаког лидера, мађарски премијер Виктор Орбан несумњиво има ту димензију, али овдје се ради о неким другим земљама. Европом данас управљају Бајден и Зеленски“, рекао је Додик.

Он је додао да желе да виде Мађарску и њихове партнере овдје, да што је могуће више улажу у Републику Српску.

„Ми већ имамо примјере добре сарадње. Што се тиче енергената, ми нисмо зависни од гаса али јесмо од нафтних деривата. Имамо са Русијом договор о изградњи гасовода према Бањалуци и у оквиру тога би требало да се изграде двије електране, што је веома значајна инвестиција. Сада чекамо да бошњачка страна у Сарајеву превазиђе сујету и омогући да испод Дрине прође тај гасовод, а то нам оспоравају већ 10 година“, додао је Додик.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто истакао је да је Мађарска у специфичној ситуацији јер је земља која већи дио својих енергетских потреба увози.

„За загријавање су нам потребни енергенти, одонсно у овом случају природни гас. Да би једна земља могла да купује природни гас потребно је обезбиједити извориште и транспорт природног гаса. Ако један од та два елемента недостаје, онда се прича о неким илузијама. Реалност у случају Мађарске јесте да безбиједно снабдијевање наше земље природним гасом без руских извора је данас физички немогуће. Учинили смо озбиљне напоре да дугорочно извршимо диверзификацију извора природног гаса, а да би она била успјешна потребно нам је више времена, јер један гасовод не може да се изгради преко ноћи“, каже Сијарто.

Сијарто је додао да је Гаспром партнер који се држи својих уговорних обавеза.

„Гаспром је био отворен да разговарамо о повећаној количини природног гаса. Што се тиче санкција, оне тренутно не погађају наше снабдијевање природним гасом и немамо намјеру да престанемо са набавком гаса из Русије. Када је први пакет санкција увела Европска унија, током расправе речено је да су санкције потребне јер ће се њима Русија економски упропастити и неће бити у могућности да настави рат, то ће довести до мира. Сада смо дошли до десетог пакета санкција, рат је бруталнији него раније и не чини се д је Русија поклекла у цијелом том процесу“, рекао је министар спољних послова Мађарске.

Он је поручио да му увијек задовољство боравити у Српској и захвалио на позиву предсједнику Републике Српске Милораду Додику.