Одлуку Скупштине Црне Горе о резолуцији о Сребреници доживљавам апсолутно као непријатељски чин, рекао је за РТРС Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

20210618154911_667334.jpg (103 KB)

Додик је нагласио да је несхватљиво да црногорски Парламент изгласа резолуцију о Сребреници, а да то није још увијек прошло у БиХ. 

„Ако Парламентарна скупштина БиХ није донијела сличан документ, онда се поставља питање зашто је то урадила Црна Гора, и поставља се питање да ли је то акт мијешања у унутрашње ствари. Ако политика БиХ није могла да дође до консензуса о том питању, како је могуће да они имају право о томе да причају. Да ли је то прање њихове савјести“, нагласио је Додик.

Скупштина Црне Горе изгласала је синоћ резолуцију о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници.

За усвајање резолуције гласало је 55 посланика, против је било 19, а уздржано седам.

Резолуција, како преноси Срна, између осталог подразумијева „да парламент осуди и признаје да се у Сребреници догодио геноцид и да је убијено више од 8.000 Бошњака“.

Текст резолуције предвидио је и да 11. јул буде проглашен даном сјећања на жртве Сребренице, да се афирмише мир и стабилност и да се позову јавне институције да истраже ратне злочине.

Скупштина Црне Горе такође је разријешила дужности министра правде, мањинских и људских права Владимира Лепосавића гласовима 43 посланика.

Лепосавић је смијењен на приједлог црногорског премијера Здравка Кривокапића, а због ставова изречених у Скупштини Црне Горе о Сребреници када је током одговора на посланичка питања на једном од претходних скупштинских засједања изјавио да у Сребреници није био геноцид.

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић изјавио је да је Резолуција о Сребреници, коју је усвојио црногорски парламент, само наставак низа потеза власти који се доносе супротно вољи народа у Црној Гори, због чега, како је рекао, ДФ тражи нову владу или ванредне парламентарне изборе.

Премијер Здравко Кривокапић изјавио је данас да сматра да је резолуција о Сребреници, усвојена у црногорском парламенту, како наводи, „заиста била непотребна“, јер продубљује подјеле и сукобе у друштву, а нема је ни БиХ.

„Црна Гора је већ имала усвојену декларацију европског парламента о догађајима у Сребреници“, написао је Кривокапић на свом Твитер налогу, а преноси Танјуг.

Кривокапић поручује да се Црна Гора борила и изборила за демократију и слободу.