Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик био глас разума из Републике Српске према Црној Гори, као и глас мира и братског помирења.

187697.jpg (193 KB)

- Посебно нам је драго што смо данас дочекали политичара који више деценија има велики утицај, а који није могао присуствовати устоличењу, али није пропустио прилику да честита тај чин - рекао је владика Јоаникије.

Он је рекао да дочекује Додика као брата, који доприноси миру и стабилности у Републици Српској и Црној Гори.

Црква је заједно са народом сачувала наше светиње и то ће обиљежити ово вријеме, истакао је Додик на састанку са митрополитом Јоаникијем који је одржан у манастиру Ждребаоник код Даниловграда.

187700.jpg (154 KB)

- Данашње вријеме, али и сва времена за српски народ увијек су тражили људе који могу да разумију и понесу народне проблеме на својим леђима и да их на најбољи могући начин рјешавају. Зато и мислим да је ово дио правде која је овдје била потребна. Дошао сам да честитам као човјек који вјерује у СПЦ интегрисану и јединствену, ону која је основни елемент нашег идентитета, цркву која никада није поклела, калкулисала у увијек је истрајала - рекао је Додик.

Навео је да ова времена која носе одређене проблеме могу да се лакше схвате и брже ријеше уз сјећање на све оно што је Црква прошла кроз вијекове да би очувала народ.

- Желим све најбоље, прије свега митрополиту, а онда и свом вјерујућем народу Црне Горе да их охрабрим да живе у независној Црној Гори, али да њихов идентитет нико не може и не би требало да угрожава - рекао је Додик.

Додик је рекао да је народ у Републици Српској и Србији увијек спреман да разговара о свему што је потребно да се помогне народу у Црној Гори и да рјешава проблеме.

- СПЦ је овдје учинила све да спријечи да се одузму храмови. То је показала кроз подршку народа. У Српској смо као знак подршке организовали литије у Бањалуци и Требињу и давали подршку на различите начине, јер смо сматрали да смо једно и да то једно не може нико да промијени. То једно мора опстати, а једно се зове српски народ и СПЦ - поручио је Додик.

Митрополит Јоаникије заједно са игуманијом мати Јустином и монахињама поклонили су Додику икону Богородице са ћивота Светог Арсенија Сремца.