149350.jpg (118 KB)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да постоје разни спекуланти који сматрају да није добро да су Република Српска и Србија стабилне.

Додик је рекао да су у томе сагласни он и предсједник Србије Александар Вучић, те појаснио како се Српска и Србија боре за мир и стабилност не само на унутрашњем плану већ и у цијелом региону, али борећи за своје интересе на начин како је дозвољено међународним повељама и стандардима.

- Видљиво је да у посљедње вријеме осокољени побједама неких на западној хемисфери, неки локални играчи покушавају да поново направе атмосферу да су општи кривци за све Срби и њихове државе Српска и Србија и да у том погледу инсиститарају на повећаној интервенцији међународног фактора - рекао је Додик медијима из Републике Српске послије састанка са Вучићем у Београду.

Он је додао да је можда и разумљив њихов бијес, јер се ради о томе да су Српска и Србија стабилне и да се развијају.

На данашњем састанку је јасно поновљено да је Србија за Дејтонски споразум, да подржава интегритет БиХ, али исто тако и Републику Српски.

Додик је истакао да је сарадња Српске и Србија била и јесте одлична, па су данас разговарали и о томе како побољашти привредну сарадњу, поготово инвестиције.

Он је напоменуо да је данас разговорано и о великим пројектима, првенствено о ауто-путу од Раче до Бијељине при чему је поновљено да ће то бити урађено како је и договорено.

Додик је навео да је било ријечи и о пословима који су везани за хидрелектрану Бук Бијелу и аеродром у Требињу и о покушајима да се то заустави.

Према његовим ријечима, приговори бошњачке стране апсолутно не стоје јер је веома јасно да Република Српска у том погледу има потпуну надлежност.

- На крају крајева за то су прибављене већ и одлуке, рецимо конкуренцијског вијећа БиХ тако да смо у могућности да наставимо са тим пројектима - рекао је Додик.

Додик је нагласио и да је Српска достигла да просјечна плата буде 500 евра, што говори да и поред пандемије има повећан раст и да од јануара повећава плате као и пензије од фебруара за три одсто о чему је обавијестио и Вучића.

Напомињући да Србија постиже озбиљне резултате у погледу дуалног образовања, Додик је рекао рекао да је договорено да човјек из Србије који води ту причу убрзо посјети Републику Српску да би се видјело како се могу искористи та искуства.

Он је истакао да је поносан што је синоћ присуствовао откривању споменика Стефану Немањи, те подсјетио Бањалука већ има споменик великом српском жупану, тако да су симболички на тај начин повезани Бањалука и Београд, Српска и Србија, али и Подгорица имајући у виду да је он рођен на њеним просторима.