Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска никада није била спремнија и стабилнија пред изборну кампању, те да не смије да застане и промијени своје успјешно кретање.

"Мислим да ће то бити главно обиљежје кампање. Други ће бирати на који ће начин презентовати своје програме, а ми иза себе имамо Републику Српску. Спремни смо да кажемо да овај период остављамо иза себе, да уђемо у један нови гдје ћемо Републици Српској, на основу ових темеља, дати нови подстицај", рекао је Додик у Прњавору.

Додик је напоменуо да јавни рачуни данас јачају у Републици Српској и да јавне функције све остварују беспријекорно.

"Нико не каже да је наша економија сјајна, али је стабилна и растућа, јер у 15 претходних квартала имамо континуирани раст домаћег производа. То је омогућило да први пут, већ од прошле године, досегнемо домаћи производ у апсолутном износу од 10,5 милијарди", рекао је Додик.

Он је нагласио да нико не каже да тече мед и млијеко, али да је сигурно да је Република Српска стабилна, да се покреће.

"/Премијер/ Жељка Цвијановић, која је водила Владу, учинила је заједно са нама да данас, сасвим сигурно, Република Српска може да понесе епитет стабилне средине", сматра предсједник Српске.

Он очекује да се у предстојећој предизборној кампањи употребљавају подвале и "прљавштине", али је напоменуо да тога нису поштеђене ни савремено уређене демократске земље.

"Хоћу да кажем да смо ми нова демократија и да је слобода изражавања, јавних наступа готово безгранична, понекад иритирајућа. Народ је тај који ће да одлучи да ли је то неко урадио и из којег разлога, да ли је говорио истину или није", навео је Додик, те позвао на толеранцију и одбрану политичких програма.

Он је указао на важност да се у Републици Српској гради, те је напоменуо да ће у септембру у Прњавору бити отворена преостала дионица ауто-пута од Прњавора до Друговића, чиме ће бити завршен ауто-пут од Бањалуке до Добоја.

"Вјерујемо да је то озбиљна добробит за грађане општине Прњавор, читаву регију. Да ли ће то неко препознати или не, друго је питање, али мислим да грађани општине са начелником Дарком Томашем заслужују да се направи ауто-пут и ми смо то урадили", нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је прошло вријеме да се у политици нешто чини само на бази приземне емоције, већ да се мора видјети шта је паметно.

"Свијет се промијенио, морамо да имамо јаке политике, да одбацимо издајничке политике БиХ које смо видјели, које су, нажалост, и неки људи из Прњавора најчешће промовисали и носили", рекао је Додик, који је у Прњавору присуствовао Фестивалу националних мањина.

РТРС