Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да Валентин Инцко наставља да врши злочине према српском народу и још једном је показао да је освједочени србомрзац.

dodik-232429.jpeg (87 KB)

Додик је истакао да је одлуком о забрани негирања геноцида Инцко закуцао посљедњи ексер у мртвачки сандук у БиХ, која послије овога не може више да функционише.

"Инцко нема право да доноси овакве одлуке и она је правно неутемељена. Ово ће донијети много зла у БиХ", нагласио је Додик и поручио да се у Сребреници није десио геноцид, него тешки злочин.

Он је најавио да ће сљедеће седмице бити одржана сједница парламента Српске и Република Српска ће дати институционални одговор "на овакву срамну одлуку сподобе као што је Инцко".

"Позивам све политичке партије у Српској да дјелујемо јединствено, јер је ово питање Републике Српске и српског народа", констатовао је Додик.

Додик је рекао да Република Српска ову одлуку треба да одбаци, те да забрани дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ на свом простору, и да се брани путем својих система безбједности од покушаја да било ко овдје дјелује.

"Треба да одбацимо дјеловање /Агенције за истраге и заштиту БиХ/ Сипе на простору Републике Српске и одбацимо могућност да се било ко процесуира на органима БиХ, а правосуђе Републике Српске одвојити из система који до сада постоји. То су мјере које ћу предложити. Да ли ће парламент то прихватити, видјећемо", поручио је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска треба одлучно да након свега овог што јој се покушава наметнути искаже свој пут ка самосталности.

Додик је истакао да оваква одлука није дио Инцковог овлаштења, већ да он оживљава мртваца који се зове високи представник, али да се од сина официра Гестапоа ништа друго према Србима није могло ни очекивати.

"Република Српска ово одбацује. У Сребреници се није десио геноцид, то каже међународна комисија, која је управо издала свој извјештај. То кажу многи релевантни фактори у свијету, многи који су стручни за тако нешто, а и чињеница да се на овај начин настоји покрити управо та прича о геноциду, говори о томе да је тај геноцид сумњив и да се покушава наметнути на насилан начин као обавеза српском народу", истакао је Додик.

Он је поручио да Срби ово никада не смију да прихвате, ни по цијену било каквих егзекуција.

"Србима се намећу закони који немају правну основу ни утемељење у Анексу 10 Дејтонског споразума. Kреирају се уставна и друга рјешења кроз Уставни суд, намеће нам се високи представник који нема подршку Савјета безбједности и Република Српска је присиљена да крене у процес који води процесу дисолуције", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, то је начин на који ће се Република Српска односити према овим питањима.

"У БиХ нема дијалога, у БиХ се све покушава наметнути силом међународног фактора да би се дошло до позиције свршеног чина у којем би Срби требало да изгубе своју аутономију, државу, идентитет и да се као потлачени и понижени покуњено крећу кроз историју", навео је Додик.

Додик је истакао да као функционер Републике Српске, који је добио подршку српског народа, то неће дозволити.

Он је поновио да се геноцид није десио, те да је то трајна оцјена, као и да Република Српска не смије поклекнути пред срамотним покушајима који долазе од високог представника, за које он нема ни консензус чланица Савјета за имплементацију мира /ПИK/ нити Савјета безбједности УН.

"Савјет безбједности је прихватио Инцкову оставку и како је могуће да неко ко је развлашћен и чија је оставка прихваћена може да доноси овако нешто. Можда томе одговарају кулоарска приче из Сарајева, које сам чуо, да је Инцко примио неколико милиона евра за овакве ствари", рекао је Додик.

Он је упитао шта вриједи говорити пред силом и игноранцијом која се овђе показује.

"С друге стране, ово је изазов и шанса за нас Србе. Шанса да одлучно одбацимо овакво трвење међународног фактора и да водимо рачуна о себи. Ово је кључни тренутак у којем ћемо као народ или опстати са Републиком Српском и својим идентитетом или ћемо кроз кратко вријеме изгубити шансу да постојимо на овим просторима", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, све оно што је прије 100 година радио Бењамин Kалај, као изасланик Аустро-Угарске, дешава се и кроз два свјетска рата, те кроз настојања да се разбије Југославија, а онда и кроз дјеловања високих представника.

Додик је поновио да Срби нису ништа урадили да би дестабилизовали ситуацију у БиХ.

"Наша настојања ће ићи на то да се бранимо и ми ћемо се бранити. Поручујем им да код нас нема страха и поновићу да није било геноцида у Сребреници. Зовите ме за десет дана и исто ћу рећи", навео је Додик.

Он је додао да ово није нимало једноставна ситуација која ће посијати много зла у БиХ, те да би било боља да се без ове одлуке покушало доћи до договора о томе како ићи даље.

Додик је рекао да ова одлука не дозвољава да се иде даље и да она није о помирењу.

"Нека је срамота Инцка, и који год га Србин било гдје сретне треба да окрене главу од такве сподобе која је све чинила да Србима овђе загорча живот и да им остави тако тешко бреме и насљеђе, које треба да уруши нашу самосвијест о томе. Ми признајемо да се у Сребреници десио тешки злочин, али је неприхватљиво да се страдање Србе не квалификује као злочин, када је страдао идентичан број Срба као и Бошњака", напоменуо је Додик.

Он је додао да је иронично одбачена могућност да се суди ратном команданту таковозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, за којег и значај број муслимана тврди да је починио злочине.

Додик је поновио и да Срби никада не смију заборавити ђеловање Валентина Инцка, који није добродошао међу српски народ.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је допуне у Kривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Тужилаштво БиХ ће формирати предмет о негирању геноцида

Тужилаштво БиХ саопштило је данас да ће формирати предмет у којем ће бити праћене и евидентиране све објаве појединаца, група или удружења, у којима се износе ставови о негирању геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина изнесене након ступања на снагу допуна Кривичног закона БиХ које је донио високи представник Валентин Инцко.

- Прикупљање материјала вршиће се у сарадњи са партнерским полицијским и безбједносним агенцијама, а ради поступања Тужилаштва и патнерских институција у оквиру законских овлаштења - саопштено је из ове правосудне институције.

Чубриловић позвао лидере парламентарних странака на састанак

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић позвао је предсједнике свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској на састанак у Народној скупштини Републике Српске у понедјељак, 26. јула у 16 часова.

Како је наведено у позиву, на овом састанаку најодговорнији политички представници у Републици Српској требало би да усагласе ставове везано за посљедењу одлуку високог предстаника о наметању Закона о допуни Кривичног закона БиХ.