b92-trebinje.jpeg (181 KB)

„Требиње није ни село, ни метропола. Оно је метафора, сан!..." Овим речима је писац Момо Капор представио овај херцеговачки град.

Веома важан, некада стратешки, данас културно-историјски, Требиње спада у градове које би требало да видите. У овом граду срешћете мешавину свих народа који су управљали градом и уживаћете у несвакидашњем прихватању различитости и гостопримству.

Центар града је изграђен у медитеранском стилу где доминирају стара аустријска здања и горостасни платани, које су засадиле аустроугарске власти на месту где се некада налазило турско гробље.

Ово је једно од омиљених места мештана који кажу да се све сазнаје управо у хладовини овог дрвећа уз кафу, ракију или вино, а често могу да се виде како седе сами и једноставно посматрају свој град и поздрављају суграђане.

b92-trebinje-1.jpeg (351 KB)

Друго место где локалци воле да се окупе је Трг слободе, који мештани једноставно називају „пијацом“. То је права кошница људи који се свакодневно окупљају око живописних тезги док иду у шетње. На тргу се налази један од споменика који је песник Јован Дучић поклонио граду.

Посвећен је људима који су дали живот за Требиње: са једне стране спомиње се 77 момака и две девојке који су обешени на овом месту када је Гаврило Принцип убио Франца Фердинанда у Сарајеву, а с друге стране, војници који су ослободили Требиње у Првом светском рату.

У близини се налази улица чувеног песника и дипломате, где је постављен његов споменик, јер је баш Требиње било инспирација Дучићу да напише “Јутра са Леутара.“

Наспрам њеовог споменика налази се споменик Петру ИИ Петровићу Његошу. Пошто Требињци одмарају у току дана и улице буду празне, постоји легенда која каже да два великана сваког дана у то време један другом говоре стихове.

Од религијских споменика најважнији су римокатоличка катедрала Рођења Деве Марије, Саборна црква преображаја Господњег која се налази у градском парку, коју краси споменик Патријарху Павлу.

У близини се налази Стари град у којем се налази Осман-пашина и Султан-Ахмедова џамија. Стари град, који се другачије назива Кастел, настао је од некадашњег трговачко-занатског центра.

На темељима римског, средњовековног и турског града, изграђена је аустријска касарна крајем XИX и почетком XX вијека. У њој је смештен Музеј Херцеговине у којем се налази легат Јована Дучића, Милене Шотре, Радована Ждрала, као и етнографија 19. и 20. века и историја Требиња од настанка до данас.

Овде може да се види најпоштованији поклон Јована Дучића, споменик Јелени Анжујској. У Требињу је имала двор у којем је проводила благе медитеранске зиме, а према легенди је много помагала народу Требиња.

Стари Град се налази на обали реке Требишњице због које многе Требиње подсећа на орјенталну Венецију. На реци се налази и неколико мостова од којих је најважнији Перовића тј. Арсанагића мост. Прича о мосту каже да је настао у 16. веку и да је задужбина Мехмед-паше Соколовића. Налазио се на старом путу који је повезивао Дубровник и Херцег Нови са Цариградом.

Арсанагића мост има седам лукова, а име је вероватно добио по човеку који је из Херцег Новог дошао у Требиње и почео да наплаћује мостарину. Овај мост се не налази на аутентичном месту, јер је у прошлом веку због изградње хидроенергетског система мост измештен.

Када је камен по камен раздвајан да би се променила локација моста, кажу да је било страних држава које су биле заинтересоване за куповину ове вековима важне грађевине. Поред овог, ту су и Андрићев и Камени мост.

Када се из Старог града пређе Камени мост и иде се само право, долази се до Херцеговачке Грачанице у којој је сахрањен Јован Дучић. Ова црква је рађена по узору на косовску Грачаницу, а верује се да је подигнута на месту где је некада бил црква Светог Аранђела коју је подигао краљ Милутин.

b92-trebinje-2.jpeg (395 KB)

Херцеговачка Грачаница се налази на брду Црквина, а уколико некога не занима сакрални објекат, неће се покајати да дође до њега јер се одатле пружа прелеп панорамски поглед ка граду.

У близини Требиња налазе се и вишевековни манастири Завала из 13. века, манастир Дужи из 16. века, Добричево из 13. века, Петро-Павлов манастир који је саграђен на остацима две цркве из 4. и 5. Века. У близини овог манастира налази се и пећина у којој се наводно крстио Свети Павле. Ипак, најчувенији је Тврдош.

Овај манастир је изграђен на темељима цркве из 4. века, а неколико пута је рушен и обнављан. Посебно занимљиво у овом манастиру јесте стаклени под где могу да се виде остаци цркве на којима је Тврдош подигнут.

Постоји и истоимена винарија у којој се прави одлично вино, али је она само једна од многобројних винарија у Требињу. Кажу да се вино произведено у овом граду пило и на хабзбуршком двору, па овај град са разлогом може да се назове и “градом вина“.

Аустроугарска је оставила велики траг на Требиње, а у то време је био један од најзаштићенијих градова монархије и окруживала су га бројна утврђења. Страч је за разлику од осталих тврђава из тог периода највећим делом укопан у земљу због чега се сматра најмистичнијим објектом из тог времена.

Последњих година Анђелкина капија је једна од локација које привлаче много пажње. У питању је капија крај калдрмисане улице где су се снимале сцене за серију “Рањени орао”. Међутим, није могуће отворити капију и видети како изгледа изнутра.

Због локације на којој се налази, из Требиња се може брзо и лако отићи у Херцег Нови или Дубровник, а за оне који не воле градске гужве ту су излетишта Студенац, Јазина и Убла.