Број пријављених пацијената са симптомима сличним грипу на подручју Херцеговине је за два и по пута мањи ове сезоне у односу на прошлогодишњу.

gripa.jpg (82 KB)

Јулија Краљ, епидемиолог Завода за заштиту здравља – Регионални центар Требиње, истиче да је активност вируса грипа код нас тренутно на ниском нивоу.

„Очекујемо пораст вируса грипа у неком наредном периоду. Слична ситуација је и у већини земаља европског континента што се тиче података за прву и другу седмицу 2020. године“, наводи она.

Основне препоруке за превенцију грипа су, најприје, редовна лична хигијена и хигијена животног и радног простора.

„Морамо да водимо рачуна о хигијени руку, али и о хигијени простора у коме живимо и радимо. Битно нам је да, ако кијамо или кашљемо, покријемо уста марамицом, те да употријебљене марамице одложимо у смеће. Ако имамо симптоме респираторне инфекције- температуру, кашаљ, кијање требало би да заштитимо и људе око нас да не идемо на посао, у вртић или школу, зависи о ком узрасту се ради. Ако имамо температуру неопходно је да  покушамо да је снизимо антипиретицима, а уколико потраје три-четири дана, онда се обавезно јавити љекару“, појашњава докторица.

Подвлачи да би, уколико имамо неку респираторну инфекцију или грип, требало избјегавати и посјете пацијентима у болници.

Ове сезоне је била повећана заинтересованост грађана за вакцинацију против сезонског грипа која је завршена у рекордном року, за двије седмице потрошене су све дозе које су биле обезбијеђене за заштићене категорије становништва.