Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) Србије одобрила је да Електропривреда Србије (ЕПС) са Електропривредом Републике Српске (ЕРС) стекне заједничку контролу над фирмом Хидроелектроенергетски систем Горња Дрина из Фоче, наводи се у рјешењу које је објавила КЗК.

he-buk-bijela-2.jpg (158 KB)

Над фирмом из Фоче потпуну контролу има ЕРС преко своје зависне фирме из Требиња, а КЗК је овом одлуком дао зелено свјетло како би и ЕПС да има удио у контроли и власништву.

ХЕС Горња Дрина настао је одлуком Владе Републике Српске септембра 2019. године и то спајањем фирми Хидроелектрана Бук Бјела и Хидроелектране Фоча и Паунци, а у вези са пројектом изградње хидроенергетског система Горња Дрина.

Како се наводи у рјешењу, пројекат изградње ХЕС Горња Дрина предвиђа изградњу хидроелектрана Бук Бјела, Фоча и Паунци чија би укупна инсталисана снага износила 180,9 МW.

ЕПС приступа ХЕС Горња Дрина послије одлука Надзорног одбора и Владе Републике Србије, а требало би да на основу новчаног улога који ће унијети стекне између 50 и 60% удјела.

Почетак изградње хидроелектране Бук Бјела најављен је за јануар 2021. године, док је за друге двије електране почетак изградње од 2023. године.