ТРЕБИЊЕ │ Влада Републике Српске и Управа ЕРС усагласили су да поскупљење електричне енергије за велике купце буде минимално и оно ће износити 4,9 одсто, тако да ће ЕРС у врло значајној мјери и даље субвенционисати привреду у Српској.

Ово је саопштено након радног састанка предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића са представницима енергетског сектора и привредницима из Требиња, који је данас одржану Електропривреди Републике Српске.

Како је наведено у саопштењу ЕРС-а, премијер је поручио да ће Влада имати разумијевања за реални сектор и да је спреман да размотри сваку иницијативу и приједлог привредника ове регије.

Такође, најавио је нове субвенције и олакшице које су у припреми, а имају за циљ стварање услова за вишим просјечним зарадама, и бољим пословним амбијентом.

Привредницима који се баве различитим дјелатностима предочени су планови Владе и Електропривреде везани за  покретање инвестиција и  изградњу нових објеката у Херцеговини, а који ће посредно утицати и на пословање реалног сектора.

Истакнуто је да се у наредним мјесецима, након избора финансијера и извођача радова за Хидроелектрану Дабар очекује ангажовање домаће оперативе из свих области.

“Наш услов је да минимум 50 одсто подизвођача мора бити из Републике Српске, а опредјељени смо да на изградњи овог објекта  упослимо херцеговачке фирме.  Дакле,  након спровођења међународног тендера који је недавно расписан, крећемо у изградњу, а радови се очекују почетком љета ове године”, истакао је Вишковић.

МХ “Електропривреда Републике Српске“ ће изградњом ХЕ Дабра значајно повећати производњу, а самим тим биће конкурентнија на слободном тржишту и у бољој позицији да помогне локалним заједницима у законом прописаним оквирима, истакнуто је на састанку.

У нарадном периоду, а након провођења јавних позива биће  започета градња још неколико енергетских објеката, ХЕ БУК Бијела, ХЕ Фоча и ХЕ Паунци. Развој енергетике, као један од приоритета нове Владе, и завршетак ових објеката довешће и до повећања укупног  БДП – а,  просјечне плате, и стандарда уопште, рекао је премијер.

Генерални директор ЕРС Лука Петровић нагласио је да ће средства од добити енергетског сектора и даље да се распоређују у Херцеговини, а да ће ова компанија остати  мотор развоја цијеле регије, али и Српске.

На састанку су, како је саопштено, најављени и пројекти везани за путну инфраструктуру, који ће отворити Херцеговину  ка истоку Српске и Србији. Техничка документација за пут Тјентиште  - Фоча ради се по убрзаним процедурама, а у плану је и санација пута Требиње  - Љубиње. На овај начин олакшаће се промет роба и  услуга ка Херцеговини и из Херцеговине што је од великог значаја за привреду, закључено је на састанку.

Присутни привредници захвалили су премијеру на разумијевању и труду, те олакшицама  за пословање које уводи Влада Српске истичући да ће успоставити и ближу сарадњу кроз  пријеглоге и иницијативе упућене Кабинету премијера премијера и ресорним министрима - наведено је у саопштењу из Електропривреде РС.

Премијер Српске разговарао са руководством „Херц градње“

Премијер Вишковић данас је разговарао и са руководством требињског грађевинског предузећа „Херц градња“, изразивши задовољство да ово предузеће запошљава велики број радне снаге Требиња и Херцеговине.

„Оваква предузећа су гарант опстанка народа на овим просторима“, рекао је Вишковић, додајући да је на састанку било ријечи и о будућим заједничким пројектима Владе РС и Херц градње.

Током поподнева, Вишковић ће се састати и са Његовим преосвештенством епископом захумско-херцеговачким и приморским Димитријем.

Радио Требиње