Градоначелник Дубровника Мато Франковић изјавио је данас у Мостару како од Требиња очекују извињење за „сва злодјела која су направили Дубовнику“ прије него се почне причати о сарадњи два града.

„Прије свега мислим на дванаесторо дјеце која су погинула од граната које су долазиле управо из опшине Требиње. У тренутку када се извину за све то што се догодило, ја сам апсолутно спреман сјести разговарати и наставити сарадњу на једнаки начин као што сарађујемо с Котором и свим другим градовима у Црној Гори, односно свима онима који су се извинили“, изјавио је Франковић у Мостару гдје учествује на конференцији „Одрживи туризам и културна баштина“.

Дубровачки градоначелник тако је одговорио на новинарско питање зашто Дубровник и Требиње не успоставе туристичку сурадњу.

„Већ двије године на 6. децембар Република Црна Гора шаље свог велепосланика да се поклони дубровачким жртвама, па зашто не би дошао и градоначелник Требиња, поклонио се дубровачким жртвама и испричао се дубровачким мајкама те их замолио за опрост и кренуо даље?“, рекао је Франковић.

С друге стране, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који се такође налази у Мостару на истој конференцији, казао је како се треба окренути будућности, а не враћати се у прошлост.

„Мислим да постоји простора и да можемо сарађивати јер је Требиње увијек било ослоњено на Дубровник и велики број наших грађана сада ради у Дубровнику. Мислим да требамо наставити сарадњу, направити корак и не враћати се у 90-те и 40-те, него бринути о будућности како нас, тако и наше дјеце“, рекао је Ћурић, подсјетивши да је прије рата у Дубровнику радило 6000 Требињаца.

Извор: ФЕНА