На сједници Скупштине града Требиња, која је заказана за четвртак, 16. септембра, одборници ће одлучивати и о више просторно-планских документа важних за будући инфраструктурни и урбанистички развој града.

furtula.jpg (156 KB)

Гостујући тим поводом у Јутарњим програму Радио Требиња, Ведран Фуртула, начелник Одјељења за просторно уређење, казао је да је Градска управа интензивирала активности на реализацији два кључна пројекта – изградњи аеродрома и нове болнице, те да ће предложеним просторно-планским рјешењем бити дефинисана и нова локација за објекат будуће болнице.

Подсјетио је да је градња болнице првобитно планирана на подручју ван града, јер је такав избор био у складу са трендовима урбане експанзије, те што је градња комплекса захтјевала велику површину - од око шест хектара.

„Међутим, стручна јавност је рекла и пресудила да болницу ипак треба приближити граду. Успјели смо наћи атрактивно мјесто за овај објекат, инфраструктурно прилично опремљено и повезано са центром  – а то је локалитет у Придворцима“, казао је Фуртула.

Објекат нове болнице имао би на располагању око 20.000 квадратних метара корисног простора са додатним садржајима.

„Поред примарне и секундарне здравствене заштите, те дијала са комецијалним услугама, ресорно министарство је у оквиру комплекса планирало и развој низа павиљона са – као што су транфузиолошка служба, хематолошка или стоматолошка клиника... Дакле, ово није пројекат који је бити изграђан одједном, већ по етапама. Херцеговина заслужује болницу са свим тим садржајима, јер је постојећи објекат у претходних педесет година дао свој максимум“, казао је Фуртула.

У том смислу Град Требиње, истиче Фуртула, неће стајати на путу ни суграђанима који траже своја права на земљиште у зони градње, за које тврде да им је шездесетих година прошлог вијека или одузето или неадекватно плаћено, али и додао да Република Српска има институције и механизме који могу да им обезбиједе компензацију, те да адреса за рјешавање евентаулних спорова није Одјељење за просторно уређење.

Типски објекти на Ублима и елитно насеље на Хумцу

На сједници Скупштине у четвртак пред одборницима ће бити и приједлози просторно-планских рјешења за излетише Убла јер, како напомиње Фуртула, Градска управа овај простор жели системски да уреди.

„Радимо пројектни задатак за конкурсна рјешења типских објеката планинског типа. Дакле, да тамо не буде 'дивљања' у градњи, да ти објекти буду правилно орјентисани, са адекватном материјализацијом. Трудићемо се да не дозволимо ниједну грешку, ниједну зграду која би покварила изглед тог подручја“, истакао је Фуртула.

Надежно одјељење улаже напоре да одговори и свим потребама инвеститора у наш град, па ће се међу просторно планским документима на сједници Скупштине у четвртак наћи и план парцелације Алексина међа - због писма намјере трговачког ланца „Робот“ да на овом локалитету изгради свој продајни објекат.

„Такође, имаћемо и одлуку о приступању изради зонинг плана Хумац (изнад насеља Придворци). Желимо да осмислимо такве садржаје да обезбиједимо услове за изградњу елитног насеља вила и резиденција на овом простору. Сматрамо да у перспективи морамо да имамо и елитистичка насеља а управо тај садржај може да привуче веома битне људе који могу да на помогну у даљем развоју нашег града“.

Требиње је, каже Фуртула, на својеврсном урбанистичком раскршћу када мора да планира инфраструктуру за 50.000 становника, што је надлежно одјељење опредијелило да широм отвори врата и за мишљења и савјете струке од угледа.

У том смислу, већ за крај мјесеца најавио је и организацију стручног скупа на теме урбанистичког планирања и архитектуре у Требињу, али и формирање кацеларије као сталног стручног савјетодавног тијала, које би требињским урбанистима на задате теме давао корисне смјернице.

Са Ведраном Фуртулом, начелником Одјељења за просторно уређење, у Јутарњем програму нашег радија разговарао је колега Ратомир Мијановић.