Сточари који узгајају уникатно гатачко говече од општине Гацко добијаће посебне подстицаје због заштите ове аутохтоне расе, за коју су истраживања утврдила да нема пуно таквих грла.

20191026102912_295816.jpg (112 KB)

На подручју општине Гацко узорковано је око 350 грла гатачког говечета, у сврху генотипизације и заштите те аутохтоне расе, а испитивање ће бити настављено почетком августа.

Општина Гацко ће новчано стимулисати грла говеда код којих је нађено 90 одсто гена гатачког говечета, закључено је на састанку о теми генотипизације гатачког говечета и очувања и заштита домаћих производа, који је одржан у овој општини.

На састанку је, између осталог, закључено да треба покушати сачувати гатачко говече и та грла не продавати.

Савјетник начелника за стратешко планирање и развој општине Гацко Саша Слијепчевић рекао је да су из буџета општине планирани посебни подстицаји за сточаре који узгајају гатачко говече.

"Заштитом ове расе видимо економски потенцијал, а и шансу за друге пројекте као што је заштита географског поријекла гатачког кајмака", истакао је Слијепчевић на састанку коме су, осим пољопривредника, присуствовали и представници Земљорадничке задруге Гацко.

Он је позвао пољопривреднике да сачине приједлоге како би били уврштени у надлежну стратегију развоја која ће бити завршена до краја године, а ради се за период од 2022. до 2028. године.

Пољопривредници, како је истакнуто, треба да одреде шта је то што је неопходно унаприједити и који су кључни проблеми везани за ту тему, да би се рјешавали у складу са могућностима, саопштено је из Општинске управе.