Припадници Граничне полиције БиХ током ове године, до 7. јуна, предузели су мјере према 6.013 држављана високог миграционог ризика.

"Од илегалног преласка одвраћено је 4.006 лица, а 2.007 лица откривено је непосредно након илегалног преласка границе", рекао је за "Дневни аваз" директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

Према његовим ријечима, ове активности спроведене су на подручју источне Херцеговине, Зворника и Вишеграда, у сарадњи са другим полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ.

Он је прецизирао да је, осим одвраћања од илегалног преласка границе, Гранична полиција БиХ у континуитету вршила надзор и контролу, те организовала заједничке пунктове и патроле са припадницима полиције сусједних земаља.

Галић је поновио да Граничној полицији и даље недостаје 500 полицајаца који би директно били укључени у послове спречавања илегалних миграција.

Он наводи да највише миграната у БиХ долази Сјеверне Африке, Азије, Блиског истока и самопроглашеног Косова, а да међу њима има и лица из рањивих категорија као што су дјеца, труднице, болесне особе.

РТРС