Лијек за сваку људску бољку налази се у природи. То ће вам рећи и они који своје здравље лакше и чешће повјеравају синтетским производима фармацеутске индустрије. Ипак смо природи давно окренули леђа, више и не познајемо њене дарове, а за повратак је потребно надокнадити много пропуштеног знања, љубави и посвећености.

Иза нашег суграђанина Драгана Чолића су скоро три деценије посвећене природи и откривању њених љековитих тајни. Изучавао је литературу, правио властите рецептуре крема и мелема, њима помагао комшијама и пријатељима када би им помоћ затребала. Њихова искуства била су му драгоцјен путоказ да ли је рецептура успјела и гдје је треба поправити...  

Veljko Čolić.JPG (149 KB)

Вељко Чолић

О томе нам данас прича његов син Вељко, који је наставио очев посао производње природне козметике и љековитих препарата. Иако је у причу ушао тек прије двије године, Вељко каже да је рецептурама већ сада потпуно овладао.

„Све је ово мени данас једноставно. Али само зато што је мој отац године и године посветио љековитом биљу, учио из књига, пробао и експериментисао  - све да би дошао да најбоље рецептуре, до правог омјера свих састајака. Све сам од научио од њега. Отац ми и данас помогне. А он је све то радио из љубави. Није га интересовала ни количина продатих производа ни зарада. Уживао је у томе кад нешто добро успије да направи. То што му неко каже да му је његов производ помогао – била би му довољна награда“, каже нам млађи Чолић.

У оно вријеме није било ни маркетинга, а једина реклама била је препорука задовољних корисника, која је ишла „од уста до уста“ - и стално доводила нове муштерије на њихову кућну адресу у Хрупјелима.

Proizvodi Čolić 2.jpg (150 KB)

У ову причу је, наставља Вељко, понајвише и ушао да, уз помоћ савремених алата пословања, учини да очев дугогодишњи труд добије заслужену сатисфакцију, да постане „видљивији“. Признаје да га је помало и нервирало то што један озбиљан напор, све оно чему је отац посветио добар дио живота и у чему је стекао врсна знања, због скромности и одусуства смисла за рекламу, не налази снажнијег и даљег одјека. Дешавало се чак и да га комшије, кад би га видјеле да излаже на неком сајму, изненађене упитају – од када се он уопште бави тим? Свакако, од нечега треба и живјети, а већ сада, напомиње Вељко, од овог посла може се пристојно зарадити - иако се, додаје, воде политиком да њихови препарати буду прихватљиви свачијем џепу.

Прича је почела да расте захваљујући и „Херцеговачкој кући“, која им је омогућила излазак на тржиште. Као кооперантима, такође и бесплатне анализе свих производа. Природне препарата са ознаком „Чолић“ данас можете купити у свим њеним продајним објектима – у Требињу, Бањалуци и Источном Сарајеву. Такође, и у продавници манастира Тврдош...

„Почели смо од 17 производа, а сада их имамо педесет. То су разне креме, мелеми, тинктуре, уља и лосиони. Ријеч је о потпуно природним препаратима. Восак и уље су база - и наравно наше херцеговачке траве. Користимо неких петнаестак различитих трава. Од рузмарина, лаванде, жалфије, камилице, невена, кантариона, смиља, до хајдучке траве, боквице, дивљег кестена... И све је самоникло биље. Ништа од сировина није плантажно произведено. Квалитет оног биља који уберемо у природи, а које овдје ниче практично из камена - сигурно је много бољи од оног из плантажног узгоја. И све сами беремо, отац и ја, почевши од наше баште, доље до Требињске шуме, па уз Леотар...“, истиче Вељко.

Proizvodi Čolić 3.jpg (357 KB)

У плану је, подсјећа нас, отварање продајног објекта „Херцеговачке куће“ и у Београду, због чега им је ова сезона брања биља веома важна. Треба обезбиједити довољне количине сировине за проширење производње. Тренутно, каже Вељко, не би ни имали довољне количине препарата за продавницу у Београду.

У међувремену су успјели да успоставе сарадњу и са биљном апотеком „Ароматика“ из Сарајева. Власник апотеке је дошао у Требиње да ближе упозна шта то Чолићи раде, допало му се – па је одлучио да дио производа уврсти у понуду свог продајног објекта на Башчарчији. Досељеници из арапских земаља који живе у Сарајеву, каже Вељко, посебно су захвална клијентела за природну козметику.

„Кад бих морао нешто из наше понуде да издвојим, то би свакако били мелеми. Имамо их десетак - за реуму, хемороиде, вене, бубуљице, синусе, опекотине, ране... Коликогод да их хвалим – нећу претјерати. Нити бих међу њима могао неки посебно да издвојим – јер су сви заиста одлични. То говорим јер знам људе који их стално код нас купују и хвале те мелеме да су им пуно помогли“.

Proizvodi Čolić.JPG (144 KB)

Вељко напомиње да би овај посао, свакако, био исплативији уколико би могао да прошири пласман на још које продајно мјесто. А у будућности, ако се за то стекну услови, планира и да инвестира у простор и производну опрему...