20210917_101747.jpg (240 KB)

У оквиру недјеље борбе против туберкулозе, Црвени крст Требиње је данас у сарадњи са Удружењем дијабетичара и осталих заинтересованих лица као и Домом здравља Требиње организовао бесплатно мјерење шећера у крви и крвног притиска.

Биљана Анђелић, испред Црвеног крста Требиње каже да је данашња активност као и све претходне које су извели од почетка ове недјеље од изузетног значаја.

"Морамо скренути пажњу на сваки начин да је превенција, контрола веома важна и за туберкулозу и за остале болести", казала је Анђелић.

Нада Биједић, предсједник Удружења дијабетичара и осталих заинтересованих лица каже да се овакве активности користе како би се на вријеме открили пацијенти који имају дијабетес и на вријеме упутили на лијецење.

Она истиче да је ове године порастао број пацијената са дијабетесом.

"Оно што смо приметили је да је и корона утицала на повећање броја дијабетичара, јер се дешавало да они који нису имали прије, након короне су добили. Али твој теми ћемо се пажљивије посветити ускоро на Форуму дијабетичара који ће се одржати поводом Свјетског дана дијабетичара, који ће трајати три мјесеца. Оно што морам истаћи је да на подручју источне Херцеговине смо добили и четворо дјеце од 3 до 13 година који су добили дијабетес", каже Биједић и додаје да ће у наредном периоду држати предавања и по основним школама, а уједно је апеловала на суграђане да обрате пажњу на исхрану и физичку активност која је кључна у превенцији ове болести.

Недјеља борбе против туберкулозе трајаће до 21. септембра.