Udruzenje beba.jpg (915 KB)

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић на пријему за представнике Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе“ из Требиња и клинике за вантјелесну оплодњу „Пронатал“ из Чешке, рекао је да је у плану обезбјеђивање повољнијег или бесплатаног смјештаја за парове који иду у чешку клинику.

„Многи наши суграђани се одлучују за одлазак у клинику ’Пронатал’ која је позната по највећем проценту успјешности вантјелесних оплодњи. Покушаћемо да потпишемо споразум о сарадњи и нађемо смјешај за све парове који тамо одлазе на процедуре, да бисмо и на тај начин олакашали породицама које се боре за потомство. Већ имамо такву сарадњу са хотелом у близини Kлиничког центра у Бањалуци, за који град плаћа трошкове, а пацијенти из Требиња одлазе са упутницом породичног љекара и надамо се да ћемо нешто слично урaдити и за наше суграђане који одлазе на клинику у Чешку. Иначе, градска управа не одбија ниједан захтјев парова за помоћ при финансирању вантјелесне oплодње, који је oправдан, јер свака принова за требињску породицу много значи и за наш град“, истиче Ћурић.

Снежана Мисита, предсједник Удружења „Бебе“ навела је да са чешком киником имају одличну сарадњу од 2018. године, али и да градска управа помаже паровима који се боре за потомство подршком за све неопходне процедуре и финансирањем једне бесплатне вантјелесне оплодње.

„Наши гости из Чешке су дошли у Требиње да би одржали консултације и да би олакшали паровима дoлазак на њихову клинику. Kада не успије ниједна од три бесплатне вантјелесне оплодње финансиране са републичког нивоа, већа је вјероватноћа да ће успјети у иностранству јер код нас нема свих процедура које се могу урадити на иностраним клиникама, као што је ова у Чешкој. Градска управа нам увијек стоји на распологању за превоз, лијекове, финансирање и они су јединствени не само у нашој регији, већ и шире, по томе колико помажу парове који се боре за потомство“, каже Мисита.

Шеф клинике „Пронатал“ Ева Цинадрова каже да се велики дио процедура са пацијентима из Требиња, одвија телефоном и елекронским путем захваљујући докторима из нашег града.

„Имамо изузетну сарадњу са удружењем „Бебе“ и са љекарима из Требиња, код којих се раде анализе, контроле и проводи договорена терапија. Иако највише волимо када су пацијенти све вријеме код нас на клиници, овако је лакше за парове, којима се знатно смањују трошкови боравка у иностранству и који на нашој клиници бораве само током неопходног дијела процедуре, односно пет или шест дана. Љекарима наше клинике није циљ узети новац, већ да се роди здрава беба“, наводи Цинадрова.

Удружење породица са проблемом стерилитета основано је 2010. године, а за 14 година постојања постали су богатији за 187 беба.