ТРЕБИЊЕ │ Требињска градска управа поново је понудила отпремнине запосленима у градској администрацији који желе споразумно да напусте посао у овој институцији.

Јавни позив је био упућен и почетком године, а отпремнине су узела четири радника, која су била пред пензионисање.

У новом позиву право на отпремнину имају запослени у градској управи који ће до краја 2020. године имати мање од 15 година до старосне пензије, а висина отпремнина се креће од 30 до 55 просјечних плата у 2017. години.

- Износи које ће радник градске администрације добити, уколико споразумно прекине радни однос, су од 23.000 до 46.000 KМ. То је један од начина да се покушамо изборити са вишком запослених и да један број радника буде збринут, како би испоштовали Закон о локалној самоуправи - каже за Радио Требиње замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић.

Он додаје да се из градског буџета не може издвојити више новца, како не би трпиле друге категорије становништва које су корисници буџета и како се не би успоравали започети социјални програми.

- Планирали смо да овај период кад будемо исплаћивали отпремнине некако истрпимо, али би послије три године имали растререћенији буџет и више новца би могли издвајати за започете програме и инфраструктуру - наводи он.

У првом јавном позиву, објављеном почетком године, право на отпремнину су имали радници који су на десет година од старосне пензије, а у новом позиву који је отворен до 7. децембра,  ова ставка је повећана на 15 година.

Ћурић каже да ће бити издвојено и око 20 одсто виша новца из буџета града за те намјене.

- У циљу смањења броја запослених у градској администрацији формирали смо и нова јавна предузећа. Било је коментара зашто се то ради, кад, опет та предузећа користе новац из буџета. Предузећу „Екологија и безбједност“ дио новца дају и Хидроелектране на Требишњици  и тако је буџет града растерећен. Формирањем новог  јавног предузећа „Паркинг сервис“, осим што се растерећује градска администрација, радници досадашње паркинг службе ће имати више простора да буду награђени ако добро раде – наводи замјеник градоначелника Мирко Ћурић и додаје да је све урађено по закону.

Он наводи да је Требиње једна од ријетких локалних заједница у РС која је предузела мјере да се смањи број запослених у градској администрацији, а да не угрози функционисање.

- Било је, нажалост, и укидања одређених радних места, па је један број људи проглашен нераспоређеним и након три месеца, у складу са законом, су остали без посла - каже Ћурић.

Синдикат

У  градској администрацији постоје двије синдикалне организације.

- Радници су позвани да споразумно раскину радни однос и нису проглашени технолошким вишком. Позив је на добровољној основи и на службеницима је да се сами одлуче да ли ће прихватити понуду, па синдикат нема основа да реагује. У разговору са радницима смо сазнали да су незадовољни понуђеним износом отпремнине, нарочито они који имају више година до старосне пензије – каже за Радио Требиње Здравка Дангубић, предсједник синдикалне организације требињске градске управе, која дјелује при Синдикату локалне самоуправе, управе и јавних служби РС.

 У синдикалној организацији градске управе која дјелује при Синдикату управе РС  још нису коментарисали јавни позив, уз објашњење да ће о свему разговарати са радницима.

Вишак

У требињској градској управи тренутно је око 100 запослених вишка према Закону о локалној управи. У градској управи наводе да су затекли 334 радника након преузимања власти прије двије године и да је тај број до сада смањен за 105 запослених.

Д.Ч.