У Градској управи данас је приређен пријем за најбоље ученике завршних разреда требињских основних и средњих школа.

Ђаци генерације, добитиници „Вукове дипломе“ и ученици који су освајали једно од прва три мјеста на републичким такмичењима из образовних предмета, њих укупно тридесет шесторо из три основне и четири требињске средње школе, новчано су награђени у износима од 100 до 400 КМ.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да Градска управа традиционално, већ трећу годину заредом, новчаним награђивањем издваја ученике са изузетним резултатима – жељевши да поручи да вреднује уложени труд и рад наших школараца.

„Разговарали смо и о њиховим жељама – које ће факултете или средње школе уписати у наставку школовања. Знамо да је Град Требиње у претходној години по први пут издвојио и одређена средства за упис студената на дефицитарна занимања која су неопходна и нашем граду и Републици Српској, а овај програм биће актуелан и у наредном периоду. Циљ нам је да квалитетни студенти и успјешни средњошколци по завршетку школовања остају у Требињу и Републици Српској“, истакао је Ћурић.

У свој град – након студија које планира да упише на Технолошком факултету у Новом Саду - желио би да се врати Владимир Гутић, најбољи у овој генерацији ученика Центра средњих школа.

 „Било је тешких тренутака, потребно је било ускладити све обавезе - али уз правилну организацију времена можемо остварити добре резултате и у школовању и у ваннаставним активностима. Свакако, тада се увијек нађе и времена за излазак са пријатељима, за читање или друге активности које нас веселе и испуњавају“, каже Владимир.

Да уз вољу и труд ниједан циљ није недостижан потврђује и Ивана Ћук, ученик генерације Основне школе „Свети Василије Острошки“.

„Иако је било тешко постићи овакве резултате, уз помоћ наставника све се увијек чинило лакшим и једоставнијим. Планирала сам да наставим образовање у Гимназији 'Јован Дучић'.  Још увијек нисам одлучила које ћу студије уписати али мислим да гимназија пружа најбољу основу и да ћу у њој стећи најбоља знања за даље школовање“, каже Ивана.

И Ивана Кашиковић, ђак генерације Гимназије „Јован Дучић“, захвална је Градској управи на новчаној награди.

„Поред наше жеље да радимо на унапређењу своје личности, и награде представљају подстрек и мотивацију да се и даље усавршавамо у нашем образовању. Планирала сам да упишем софтверско инжењерство на Техничком факултету у Новом Саду и искрено се надам да ће Град Требиње и даље да нам пружа подршку, истиче Ивана.

У малој сали Градске управи за најбоље школарце и директоре требињских образовних установа приређен је и коктел.

Р.С.