Вечерас су се сукобили полиција и грађани у Никшићу.

20200513220521_598915.jpg (48 KB)

Грађани су тражили да се епископ будимљанско-никшићки Јоаникије пусти из притвора, а према писању медија, у граду влада хаотично стање, полиција је бацила сузавац, а народ одговара каменицама.

Грађани су напустили простор испред ЦБ Никшић, и крећу се улицама до Трга Саве Ковачевића и блокирају саобраћај.

Након што је Демократски фронт прво најавио да ће вјернике позвати вечерас да блокирају саобраћајнице као протест због привођења свештеника, те на позив Епископског савјета СПЦ и митрополита Амфилохија одустао од те одлуке, ситуација у главном граду је мирна, пише РТЦГ.

Велики број полицајаца распоређен је испред станице.

Полиција је вечерас бацила сузавац и употребила шок бомбе током протестне шетње у Никшићу.

Грађани су гађали полицију камењем и скандирали "усташе". Полиција је привела већи број грађана. Грађани су кренули у протестну шетњу након окупљања испред ЦБ Никшић.

Координатор партије Алтернатива, Никшићанин Веско Пејак позван је вечерас на информативни разговор у Центар безбједности Никшић, због статуса на друштвеној мрежи Фацебоок, у којем је раније данас казао да ће у 18 сати бити испред ЦБ Никшић, да искаже револт због хапшења свештених лица. Окупљени су скандирали "Не дамо светиње", "Пустите владику" и пјевали "Устала је Црна Гора светиња се бранит мора, Мило, лопове".

Испред ЦБ се окупило неколико стотина грађана. Пјевали су пјесме о Црној Гори и Косову, узвикујући пароле "Не дамо светиње", "Пустите владику", али су се могли чути и увредљиви повици "усташе", "керови" упућени полицији која није реаговала.

Окупљени су потом дошли на сквер Улицом Вука Караџића тако да возила не могу да прођу, скандирајући "Сви на улице", "Пустите владику", а запалили су и бакљу.

Међутим, Антена М преноси да се улицама Подгорице креће колона аутомобила, док се на аутомобилу који је предводи вијори тробојка. Како преноси тај портал, тачан разлог није познат. Подсјећају да су синоћ у неколико градова одржане литије аутомобилима.

Након што је свештенство СПЦ синоћ по налогу црногорског Тужилаштва приведено у ЦБ Никшић на саслушање, њима је одређено задржавање од 72 часа.

Хаос и у Пљевљима

И у Пљевљима се вечерас окупио велики број грађана који су на улице изашли у знак револта због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и више свештеника СПЦ.

Они су били окупљени у главној градској улици у Пљевљима, и скандирали "не дамо светиње".

Полиција је на окупљене грађане, међу којима се налазио и велики број дјеце, испалила сузавац, а један дио грађана одговорио је каменицама.

Мања група грађана и даље се налази у сусједној улици, преносе Вијести.