Скоро 400 затвореника побјегло је из затвора у либијској престоници, док недалеко одатле бјесне сукоби између ривалских оружаних група.

Затвореници су силом отворили врата затвора Аин Зара, а чувари нису могли да их зауставе, рекао је неименовани либијски званичник, потврдивши саопштење судске полиције које је објављено на друштвеним мрежама, преноси Ројтерс.

Затвор се налази у јужном дијелу Триполија, области у којој се већ недјељу дана воде жестоке борбе између ривалских група.

Да би се окончали сукоби, мисија УН у Либији позвала је "разне релевантне стране" да се сутра састану ради "хитног дијалога о безбједносној ситуацији".

Влада Либије, коју признају УН, прогласила је ванредно стање у Триполију и околини због напада у којима је убијено 39 особа, укључујући и цивиле. Министарство здравља саопштило је да је рањено 96 особа.

Борбе су почеле прошле недјеље између наоружаних група из Триполија са другим наоружаним групама из једног мјеста јужно од прештонице. Влада је позвала сукобљене стране да обуставе борбе и поштују договорено примирје.

Либија је од избијања побуне 2011. године упала у хаос, а затим је убијен и дугогодишњи лидер Моамер Гадафи.

Од тада, земљом управљају двије супротстављене владе, једна са сједиштем у Триполију, а друга на истоку Либије, а обје имају подршку бројних наоружаних група које имају стварну власт на терену.

Б92