Агрегати у ХЕ „Дубровник“, која због хаварије од јанауара не производи електричну енергију, могли би до краја љета поново бити у погону, а то и управи Хидроелетрана на Требишњици даје наду да ће у посљедњем кварталу барем дјелимично поправити овогодишњи финансијски резултат.

Извршни директор за управљање системом ХЕТ-а Александар Вујић каже да се тек очекују конкретније процјене у вези са временом које ће бити потребно за оспособљавање ХЕ „Дубровник“ за производњу, али и да су очекивања управе ХЕТ-а да би се то могло десити до септембра.

Он је додао да је управа ХЕТ-а у сталној комуникацији са руководством погона у Плату, те да би заједнички састанак требало да буде одржан до половине наредног мјесеца.

Тада ћемо на основу процјена сагледати и период који нас очекује након септембра – до када очекујемо и повратак ХЕ 'Дубровник' у погон“, казао је Вујић, гостујући у централним вијестима Херцег телевизије.

Извјесно је, истакао је он, да ће финансијски резултати бити значајно испод плана, иако принудно смањење обима производње, узроковано хаваријом на агрегатима у Плату, ХЕТ дијелом настоји надомјестити ангажовањем погона пумпне хидроелетране „Чапљина“.

 „Дневна производња коју остварујемо са ангажовањем ПХЕ 'Чапљина' је на нивоу од 40 до 50%. Остварење производње је 39% биланског плана. Самим тим је и финансијски резултат на  истом нивоу. Сигурно је да нисмо у завидној ситуацији, али се надам да ће проблем са ХЕ 'Дубровник' бити ријешен и прије септембра, те да ћемо до краја године бар једним дијелом надокнадити губитак“, истакао је Вујић.

Смањен обим производње и повећане количине падавине током читавог овога мјесеца узроковали су да је кота акумулације Билећа данас изнад плана.

То је, додаје Вујић, пожељно стање са становишта производње и снабдијевања електричном енергијом, с обзиром на то да нас очекује сушни период године.

Ипак, како стабилизације временских прилика још нема на видику – данас је и испуштање воде на брани Горица повећано на 150 кубних метара у секунди.

Вујић додаје да нема разлога за забринутост да би раст водостаја могао да угрози приобаље низводно од бране, јер је ријеч о контролисаном испуштању, подсјећајући да је претпрошле године оно имало и двоструко више вриједности.

„Из разлога што се временски услови нису још стабилизовани – одлучили смо да дио воде на безбједан и контролисан начин испустимо кроз град. Ово су контролисане количине воде. Током дана ћемо вјероватно смањивати испуштање, а за викенд ће оно бити и неколико пута мање, вјероватно до 50 кубних метара у секунди“, казао је Вујић.

Р.С.