182438.jpg (230 KB)

Одборници Скупштине општине Херцег Нови усвојили су данас одлуку о братимљењу Херцег Новог и Требиња.

Потпредсједник општине Херцег Нови Мирко Мустур рекао је да је одлука о братимљењу проистекла из односа становника два града које се пренијело на градске управе, а онда преко њих на разне области, међународну сарадњу, спорт, културу и туризам.

- Надам се ускоро и на водопривреду, односно на повезивање Требиња и Херцег Новог новим водоводом. Ово је сјајна иницијатива која ће унаприједити будућу сарадњу два града - додао је Мустур.

Одборник Марина Вукаловић рекла је да је братимљење дошло потпуно природно кроз историјске и друге везе које су преци градили и бранили.

- Ми само озваничавамо вишевјековно пријатељство. Дијелимо историју, језик, културу и обичаје. Братимљењем се отварају могућности да сарадња буде још интензивнија у различитим областима, као што су инфраструктура, туризам, култура, спорт, а све с циљем да остваримо бенефите за наше грађане - рекла је Вукаловићева.

Она је предложила је да Скупштина општине Херцег Нови упути апел Министарству унутрашњих послова Црне Горе да размотре техничке могућности да би се активирале двије саобраћајне траке на граничном прелазу Ситница са додатним царинским кућицама са обје стране прелаза за возила која су регистрована у Требињу и Херцег Новом.

- Олакшавање кретања робе и путника вјерујем да је стратешки циљ обје администрације које се мора тражити кроз рационализацију преласка граничног прелаза Ситница. Добили би већу посјећеност Херцег Новог, посебно у периоду главне туристичке сезоне - додала је Вукаловићева.

Одборник Марко Лучић истакао је да је ријеч о историјском тренутку.

- Епархија Захумско-херцеговачка простире се на нашем простору, што свједочи о јаким везама - рекао је Лучић, који је упутио критику колегама из ДПС-а што нису присуствовали сједници.