Први фестивал херцеговачких производа „Херцег фест 2019“ отворен је данас у Требињу, а на градском корзоу представљен је асортиман 17 излагача који се баве производњом аутентичних производа нашег поднебља.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је обишао штандове у Дучићевој улици, каже да је главна замисао била да сајам херцеговачких производа додатно увеже и удружи произвођаче који се баве пољопривредом и туристичком дјелатношћу.

„У наредном периоду ћемо настојати да буде још више произвођача јер тренутно, према информацијама којима располажемо, након отварања 'Херцеговачке куће' у Бањалуци – већа је потражња за херцеговачких производима него што је понуда“, истакао је Ћурић.

Директор Аграрног фонда града Требиња Веселин Дутина напомиње да је први фестивал херцеговачких производа резервисан само за произвођаче који имају кооперантски уговор са Аграрним фондом, односно чији се производи већ налазе на полицама „Херцеговачке куће“.

„Данас је овдје у Дучићевој улици понуђено све оно што Херцеговина нуди – од вина, домаћих сокова, сира, меда, пршута, до домаће природне козметике. Желимо да Херцег фест прерасте у традиционалан догађај који ће се и наредних година одржавати у нашем граду“, истакао је Дутина.

Марко Радић, директор Туристичке организације града Требиња, истиче да овим фестивалом, симболично, почиње и овогодишња туристичка сезона.

Годинама уназад, подсјеће Радић, Требиње биљежи све веће успјехе у овој области привређивања.

„Херцег фест још један је новитет у нашим настојањима да продужимо туристичку сезону и побољшамо њен садржај“, истакао је Радић.

У оквиру фестивала представљен је и пројекат „Легенде о тврђавама“, чији је партнер и Туристичка организација града Требиња.

Међународни програм туристичке валоризације старих утврђења повезао је Љеш у Албанији, Даниловград у Црној Гори и наш град, који је за презентацију одабрао најважнију у систему аустроугарских фортификација - тврђаву Страч.

„Идеја пројекта је да се тврђаве ова три града увежу у једну понуду, како би направили још један туристички производ који би био интересантан туристима - љубитељима тврђава. Туристи који посјећују Љеш, Даниловград или Требиње аутоматски ће добити информације и причу о тврђавама у друга два града“, појаснио је Радић.

У културно-забавном програму фестивала посјетиоце је забављала домаћа група „Дегустатори“  а од 16 часова на корзу наступиће и оркестар „Акустик“.

Организатори првог „Херцег феста 2019“ су Град Требиње, Туристичка организација и Аграрни фонд, у сарадњи са локалним угоститељским радницима и привредницима.

Р.С.