image_1236502913-scaled.jpg (533 KB)

Гачани кренули на поклоњење Светом Василију Острошком

Стотињак наших суграђана у пратњи свештеника Саше Којовића кренуло је јутрос испред  цркве Свете Тројице на ходочашће до манастира Острог на поклоњење моштима Светог Василија Острошког у част предстојећег празника посвећеном овом великом светитељу.

„Знамо гдје смо пошли и идемо полако са  са молитвом на уснама. У срцу може бити само радост и весеље због љубави према Богу и Светом Василију и из свег срца вичемо  -Христос Васкрсе -“, рекао је пред полазак свештеник Којовић.

Ходочасници су након причешћа кренули на пут дугачак 95 километара, а међу њима је највише младих. Један од ходочасника је и Раде Ћоровић коме је ово 22. пут да пјешачи до Острога.

Он каже да су 1999. године Гачани били први који су организовано кренули пјешке ка великој светињи, а да су потом њихов примјер слиједили вјерници из осталих мјеста Херцеговине.

План је да ходочасници у суботу 11. маја, уочи празника Светог Василија Чудотворца, присуствују служби.

Ово је, иначе, најмасовнији одлазак из Гацка на поклоњење светитељу који има велики значај у животима Херцеговаца.

hodocasce24-18.jpg (350 KB)

Из Невесиња на поклоњење Светом Василију кренуло 120 ходочасника

На поклоничко путовање у манистир Острог јутрос се из Невесиња упутила група од 120 ходочасника. Ово до сада најбројније ходочашће окупило је доста школараца који су са великим ентузијазом, вољом и вјером кренули у најзначајнији центар вјерског ходочашћа на православним просторима.

Ходочасници су се окупили у Саборном храму Вазнесења Господњег гдје су присуствовали молитви, а након тога благословом су их испратили старјешина Храма Младен Чалија и свештеник Славко Лаловић.

Чалија је ходочасницима пожелио да се оснаже у вјери и тјелесно и духовно, и да у Светом Василију препознају онога који га је прославио и који му је дао снагу и живот вјечни.

- Нека Господ путује са вама на ово часно путовање, и када се будете поклонили и вратили у наш град да имате велику радост и да се утврдите у вјери, јер такву вјеру свједочи нетрулежно тијело нашег светитеља. Нека вам је благословен почетак овог вашег ходочашћа и пута на поклоњење Светом Василију Острошком, једном од најснажнијих свједока васкрсења које ових дана славимо – поручио је Чалија.

Вођа пута Милан Кандић подсјећа да је ово 12. групно пјешачење из Невесиња и да је сваке године све масовније. Он је нагласио да је ово посебан дан за Невесиње и Невесињце јер се велики број њих одважио да крене на овај велики и важан пут.

‒ Многи нису физички спремни, али снага вјере и духа јача је од свега – поносно каже Кандић. Он је изразио наду да ће их вријеме послужити и да ће уз Божију помоћ успјешно стићи до крајњег одредишта.

Ове године, како каже, на поклоњење моштима Светог Василија Острошког са њима је кренуло и шест ходочасника из Вишеграда.

Најмлађи учесници поклоничког пјешачења су тројица 12-годишњих дјечака, а најстарији ходочасник има 66 година.

Један од тројице дјечака Петар Бањанин рекао је да је јако узбуђен јер први пут иде на ходочашће.

- Надам се да ћу са вјером у Бога успјети да стигнем у манастир Острог, јер имам велику жељу да се заједно са својим другарима поклоним нашем највећем светитељу – каже Бањанин.

Тродневно путовање преко Гацка, Голије и Никшића завршава се 11. маја. Одважни Невесињци потом ће се поклонити моштима Светог Василија Острошког, а након тога ће присуствовати вечерњој литургији. Враћају се 12. маја организовано аутобусима.

У очима родитеља могле су се видјети сузе, али овај пут то су биле сузе поноса и радости, јер многи од њих по први пут испраћају своју дјецу на једно овако велико и важно ходочашће.

Ово је још један примјер да су Невесињци вјерујући народ и да у овим тешким временима знају ко су, и шта су, да чувају своју традицију и држе до своје вјере и православља.

441320909_876797171149745_2679297318379609962_n.jpg (444 KB)

Ходочашће до Острога духовно уздиже и враћа на прави пут

На поклоњење моштима Светог Василија Острошког до манастира Острог поводом предстојећег празника посвећеног великом светитељу јутрос је из Билеће на ходочашће кренуло око 350 људи, с циљем духовног уздизања и враћања на прави пут.

Из Билеће је ове године на ходочашће до манастира Острог кренуло највише људи до сада које се из тог града организује већ 13. пут, а Билећанима се ове године придружило неколико група људи из Ниша, Крагујевца, Краљева, Бајине Баште и Београда.

Поклоници су кренули испред билећког Саборног храма Светог Саве, након молитве и благослова који су добили прије поласка на свети пут у част празника Светог Василија Острошког који се прославља 12. маја.

Један од организатора ходочашћа Билећанин Миодраг Столица рекао је Срни да су већина ходочасника млади људи из Билеће који су већ пет-шест пута ишли на тај пут, али да их има и из Требиња, Невесиња, као и из Србије.

"Кажу да им овај пут до манастира Острог много значи, да их духовно уздиже и враћа на прави пут. Сви бисмо требали да се угледамо на ову омладину", истакао је Столица.

Он је додао да ће друга група од око 220 ходочасника, међу којима је осамдесетак Билећана, кренути ујутру из манастира Косијерево до Острога.