Војска Републике Српске се у Одбрамбено-отаџбинском рату храбро и часно борила – по узору на вјековну слободарску традицију и част српске војске, војевала је многе битке и створила Републику Српску, нашу отаџбину која је гарант останка и опстанка српског народа на овим просторима.

Поручио је ово вечерас предсједник Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ Требиње Саша Пешикан на свечаној академији у Културном центру, која је у организацији овог удружења одржана поводом 12. маја, Дана Војске Републике Српске.

У тој борби, напоменуо је Пешикан, проливено је много крви и дати су многи животи.

„Плаћена је ужасна цијена, али су је борци војске и МУП-а Српске платили као један, храбро и поносно, борећи се за своју земљу, слободу, породицу, потомке и њихову будућност. Зато су сви они, без разлике – живи или мртви, хероји Републике Српске, које требамо и морамо поштовати, славити, сјећати их се и учити своју дјецу о њима и њиховој борби“, истакао је Пешикан.

Наш народ у Одбрамбено-отаџбинском рату, додао је он, спасило је јединство и то што смо сви били браћа и сестре, а што смо у годинама након рата - подијељени странкама, организацијама и интересима - све мање. Уз неслогу, наставља Пешикан, затровало нас је и сјеме заборава – па смо заборавили и на „историјски величанствен подвиг стварања отаџбине, њене ствараоце и цијену која је плаћена“.

 „Не долазимо на помене, обиљежавања и славља, не спомињемо наше хероје, нема их у књигама, на таблама улица и тргова“, истакао је Пешикан.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Града Требиња Петар Влатковић казао је да је Војска Републике Српске, сврстана у херцеговачки, дрински, сарајевско-романијски, источнобосански и два крајишка корпуса, часно извршила свој задатак поднијевши на свом борбеном путу велику жртву – 23.000 погинулих бораца.

„Војска је највећим дијелом успјела да заштити становништво, па и посљедњу годину рата, када је била изложена и ударима регуларне Хрватске војске и НАТО пакта и била присиљена да напусти дио територије западнокрајишних опшина – омогућила је извлачење цивилног становништва бранећи им одступницу“, истакао је Влатковић.

За Дејана Бодирогу, предсједника Удружења ветерана трећег одреда Специјалне бригаде полиције, 12. мај је дан поноса – јер је дио генерације која је стварала Српску, туге - што је тај задатак плаћен великом цијеном, али и разочарења - што смо заборавили оне које никад нисмо смјели заборавити.

„Разорачења - што се ни данас, 23 године након рата, не зна ко су били хероји Влаштице, Хума, Вуковића, Мареве Љути, Бобанских брда, Ивановог крста, и многих других упоришта гдје су се сломили зуби армији Хрватске, која нас је нападала са најелитнијим својим бригадама. Били смо град који се бранио и одбранио од једне државе. Нажалост, и данас они који су нас нападали више цијене наше херојство од нас самих“, казао је  Бодирога.

У културно-умјетничком програму академије наступио је хор „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ под диригентским вођством Стојанске Гудељ, ученици Музичке школе Требиње, рецитатори и извођачи изворних пјесама, те требињски гимназијалци који су на сцени извели драматизацију приче „Тодоров сан“ Ратомира Мијановића.

Р.С.