Игуман манастира Завала Василије саопштио је данас поводом великог окупљања вјерника на недјељној литургији у овом манастиру да није био адекватно обавијештен о опасности од вируса корона, као и мјерама које су предузеле надлежне цивилне власти, због чега није спровео одлуку епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, са којом је, како истиче, на вријеме упознат.

zavala.jpg (176 KB)

„Овим путем преко јавних медија позивам и молим вјерни народ да убудуће слушамо благослов епископа Димитрија и прихватимо његову очинску бригу и старање, изражену и кроз епитимију управи нашег Манастира коју смо у смирењу прихватили као прилику за духовно напредовање. Ова послушност епископу је посебно важна док траје пандемија, да бисмо заштитили јединство наше епархије од унутрашњег раздора и међусобних сукоба. Зато уједно све молим да ово моје јавно обраћање не злоупотребљавају и не тумаче погрешно“ - наводи се у изјави игумана Василија.

Полиција Херцеговачко-неретванског кантона затекла је у недјељу у манастиру Завала у општини Равно око 120 особа да присуствују литургији, иако је Кризни штаб тог кантона донио строгу наредбу о забрани окупљања, те ће због тога бити поднесене прекршајне пријаве против тих особа.

Највећи број особа које су присуствовале литургији био је са подручја Требиња гдје су такође уведене мјере забране окупљања и кретања.

На подручју Херцеговачко-неретванског кантона, гдје се налази манастир, од половине марта забрањено је окупљање више од десет особа на једном мјесту, као и забрана кретања за особе старије од 65 и млађе од 18 година.