Авион индонежанске компаније "Лајон ер" са 189 путника и чланова посаде срушио се рано јутрос у море свега неколико минута након полијетања из Џакарте.

Индонежанска авиокомпаније је саопштила да је потпуно нов авион, који се упутио ка Пангкал Пинангу на острву код Суматре, превозио 181 путника, међу којима једно дјете и двије бебе, као и осам чланова посаде, преноси АП.

Агенција за катастрофе Индонезије објавила је на интернету фотографије сломљених телефона, уништених књига, пртљага и дијелова авиона које су сакупили бродови за претрагу и спасавање.

Индионежанска телевизија емитовала је снимке на којима се види проливено гориво и остаци летјелице.

Портпарол спасилачке агенције Индонезије Јусуф Латиф је рекао да се срушила летјелица типа Боинг 737 МАX 8, што је први удес тог типа авиона од почетка произвидње.

"Потврђено је да је авион пао", рекао је Латиф.

Ројтерс је пренео да је авион требало да отпутује из престонице Џакарте у град Пангкал Пинанг на острву Суматра, што је лет од око сат времена.

Латиф је додао да је контрола лета изгубила контакт са авионом 13 минута по полијетању и истакао да је летјелица пала у море.

У Националној агенцији за претрагу у спасавање кажу да је око 300 људи укључујући војнике, полицајце и локалне рибаре ангажовано у истрази и да до сада није пронађено ниједно тијело, већ само лични предмети путника и остави авиона.

Портпарол "Боинга" рекао је да та компанија помно прати ситуацију, али није пружио детаље о летјелици.

Ово је најгора авионска несрећа у Индонезији откако се авион који је летио из Сурабаје ка Сингапуру" срушио у море децембра 2014. године, када је погинуло 162 људи колико их је било у летјелици.

"Лајон ер" је једна од најмлађих и највећих авиокомпанија у Индонезији.

Агенције